Managementul şi monitorizarea creditelor neperformante

Managementul şi monitorizarea creditelor neperformante

 Sigla_IBR_2017  deloitte logo NOU 

Costurile ridicate ale creditelor neperformante reduc profitabilitatea, cresc costurile de finanțare și blochează capitalul bancar, având impact negativ asupra ofertei de creditare și, în cele din urmă, şi asupra creșterii economice. Reducerea nivelului ratei creditelor neperformante este una dintre prioritățile sistemului bancar european şi național. Recomandările venite recent din zona de reglementare vin în sprijinul aplicării celor mai bune practici in domeniu. De asemenea, cerințele de reglementare privind recunoașterea, măsurarea şi raportarea creditelor neperformante au fost ajustate în consecință.

În acest context, este important să se găsească cele mai bune acțiuni menite să îmbunătățească procesul de gestionare a creditelor neperformante, precum şi alinierea la noile cerințe de reglementare.

Acest seminar prezintă modul de identificare, măsurare şi raportare, precum şi cele mai bune practici de administrare şi control al creditelor neperformante.

OBIECTIV

 La finalul sesiunii, participanții vor:

 • Avea o imagina de ansamblu a implicațiilor generate de creditele neperformante;
 • Deţine cunoștințele necesare pentru recunoașterea şi clasificarea creditelor neperformante din punctul de vedere al cerințelor de reglementare
 • Însuşi tehnicile de contabilizare a pierderilor de credit așteptate si de calcul a cerinței de capital;
 • Cunoaște tehnicile de reducere a ratei creditelor neperformante.
 • Afla despre cele mai bune practici de administrare a creditelor neperformante şi modul în care acestea se pot îmbina cu recomandările venite din zona de reglementare.

AUDIENŢA

Acest seminar se adresează specialiștilor din sectorul bancar implicați în definirea strategiilor și a modelului de afaceri, în managementul riscului de credit, precum şi altor profesionişti interesaţi de tematica seminarului.

CONŢINUT

 • Recunoașterea şi clasificarea creditelor neperformante
 • Măsurarea pierderilor de credit așteptate şi de calcul a cerinței de capital (cerințele curente şi aflate în pregătire)
 • Proiecția evoluției creditelor neperformante şi evaluarea activităților de colectare
 • Strategii și acțiuni de prevenire și reducere a creditelor neperformante
 • Recomandările privind structura de guvernanță și structura operațională
 • Practicile de gestionare a creditelor neperformante la nivel european şi național
 • Politicile, procedurile și prezentările de informații – bune practici

LECTORI

Elena Grigore

Elena este Senior Manager în Deloitte, Departamentul Risc și Reglementare Servicii Financiare. Are 10 ani de experiență în domeniul managementului riscului de credit. A fost implicata in proiecte de dezvoltare metodologica si implementare tehnica a modelelor interne, a cerințelor IFRS 9, precum si in revizuirea metodologiilor existente in institutii financiare din Romania si nu numai.

Andrada Tănase, ACCA

Andrada Tanase este Manager în Deloitte, Departamentul Risc și Reglementare Servicii Financiare. Are peste 6 ani experiență în domeniul consultanței în materie de risc de credit, raportare financiara, implementare IFRS și audit privind clienții din domeniul serviciilor financiare. În prezent, Andrada este implicată în mai multe proiecte de implementare a cerințelor IFRS 9 (inclusiv dezvoltarea metodologiei și implementarea sistemului de calcul aferent pierderii aşteptate).

DURATA CURSULUI

Cursul se desfăşoară pe durata a 8 ore (7 ore net).

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere.

IBR va organiza cursul asigurând lectori specializaţi şi suport de curs.

La finalul cursului, participanţilor li se va înmâna un certificat emis de IBR, sub egida membrilor fondatori BNR si ARB, cu 7 credite CPD (Continuous Professional Development)

PERIOADA

28 martie 2019,  de la ora 9:00 la 17:00

PERSOANA DE CONTACT        

Emilia Frunză, Training Manager

Tel: 0748.886.834 e-mail: emilia.frunza@ibr-rbi.ro 


Formular de contact

Nume și prenume*

Institutie

Departament

Functie

Telefon*

Fax

Adresa de email*

Titlul cursului*

captcha

Scrie textul de mai sus:

Comentarii