IFRS 9 – aspecte practice privind modelele de risc de credit

IFRS 9 – aspecte practice privind modelele de risc de credit

 Sigla_IBR_2017  deloitte logo new 

Aplicarea standardului international de raportare finaciara IFRS 9 este un subiect intens dezbatut in ultimii ani. Cerintele de a estima pierderea asteptata, de a avea o evaluare a riscului pe intreaga durata de viata inca de la momentul originarii s-au dovedit foarte solicitante pentru majoritatea institutiilor financiare. Modalitatile de implemenare si metodologiile care au fost generate sunt foarte variate si nu exista un consens in randul institutiilor financiare, auditorilor sau al entitatilor de reglementare cu toate ca se fac eforturi in a se stabili referinte si a se ajunge la o convergenta in modul de interpretare si aplicare.

Scopul acestui seminar este sa oferim o imagine de ansamblu asupra cerintelor IFRS 9 legate de calculul de depreciere, prezentarea metodologiilor intalnite in practica.

OBIECTIVE

La finalul sesiunii, participanții:

 • Vor avea o imagine de ansamblu asupra normelor IFRS 9 general aplicabile Deprecierii;
 • Vor înțelege modificările esențiale față de IAS 39 și Basel;
 • Vor afla despre dificultățile majore întâmpinate în practică în sectorul bancar în timpul implementării;
 • Vor avea o imagine de ansamblu despre impactul asupra activității băncii ulterior datei tranziției.

AUDIENȚA

Acest seminar se adresează specialiștilor din sectorul financiar-bancar implicați în contabilitate/metodologie și managementul riscului de credit a căror activitate va fi impactată de implementarea IFRS 9, cât si auditorilor interni implicați în procesul de evaluare a modelelor IFRS 9.

CONȚINUT

 • Aspecte practice în calculul de depreciere
 • Evaluarea deprecierii pentru pierderi estimate din credit pe 12 luni și pentru pierderi estimate din credit pe întreaga durată de viață
 • Analiza celor mai bune practici metodologice si de implementare
 • Exercițiul de validare
 • Exercițiul de stress-test 2020
 • Exercițiul de referinta pentru modelele IFRS 9 inițiat de EBA
 • Rolul auditului intern in evaluarea modelelor IFRS 9

LECTORI

Elena Grigore

Elena este Senior Manager în Deloitte, Departamentul Risc și Reglementare Servicii Financiare. Are 10 ani de experiență în domeniul managementului riscului de credit. A fost implicata in proiecte de dezvoltare metodologica si implementare tehnica a cerințelor AIRB/IFRS 9 precum si modele interne de administrare a riscului de credit pentru instituții financiare din Romania si nu numai.

Cătălin Ruja

Cătălin Ruja este Manager în Deloitte, Departamentul Risc și Reglementare Servicii Financiare. El are 14 ani de experiență în credit risc, modelare a riscului de credit si analiza cantitativa, AQR, cu accent pe revizuirea provizioanelor colective și IFRS 9 Challenger Model.

PERIOADA

24 septembrie 2019, orele 9:00 – 17:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere.

IBR va organiza cursul la sediul său, asigurând lector specializat, suport de curs, bază materială necesară şi servicii de catering.

La finalul cursului, participanţilor li se va înmâna un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR şi ARB), cu 7 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).

CONTACT

Emilia Frunză, Training manager

Tel: 0748886834

e-mail: emilia.frunza@ibr-rbi.ro


Formular de contact

Nume și prenume*

Institutie

Departament

Functie

Telefon*

Fax

Adresa de email*

Titlul cursului*

captcha

Scrie textul de mai sus:

Comentarii