Diagnosticul financiar si riscul de faliment – restructurarea companiilor aflate in dificultate

Diagnosticul financiar si riscul de faliment – restructurarea companiilor aflate in dificultate

Diagnosticul firmei și analiza riscului de faliment din timp pot preîntâmpina apariția dificultăților financiare, iar în cazul companiilor aflate deja în dificultate pot ajuta la identificarea metodelor de restructurarea acestora. Deciziile de finanțarea prin credite pot reduce costul capitalului dar pot crește și riscul de faliment. Atât acționarii cât și creditorii companiilor aflate în dificultate în ceea ce privește lichiditatea sau solvabilitatea au interesul să gaseasca soluțiile de restructurare cât mai puțin costisitoare și să restructureze activitatea acestora. Vestea bună este că există astfel de soluții, parcurgând etapele legale și calculele economico-financiare. Scopul acestui curs este de a oferi perspectiva privind soluțiile de restructurare prin  transferarea cunoştinţele practice de analiza financiară necesare acestei abordări.

GRUP TINTA

Analiştii financiari care lucrează pentru corporaţii, IMM-uri, creditori precum băncile şi alte instituţii financiare şi consultanţi financiari care ar dori să obţină mai multă expertiză în analiză riscului de insolvență și de faliment, diagnosticul companiilor în dificultate și în identificarea acțiunilor de restructurare. Managerii din companiile care doresc să evite riscul de faliment și sunt în căutare de solutii de reorganizare. Acest curs este destinat, de asemenea, economiştilor/analiştilor financiari care lucrează într-un domeniu diferit, dar ar dori să obţină o perspectivă practică și rapidă asupra analizei financiare din perspectiva riscului de faliment și de restructurare.

CONTINUT

Cursul acoperă patru componente majore:

1.       CE INTELEGEM DIN SITUATIILE FINANCIARE: Situaţiile financiare sunt indispensabile pentru a înţelege şi analiza performanţa oricărei activităţi de business. Prin indicatori financiari se obţin informaţii suplimentare, pentru a înţelege povestea din spatele cifrelor. Vom privi fiecare situaţie financiară prin prisma unui studiu de caz, evidenţiând structura, conexiunile şi cel mai important, indicatorii financiari pentru diagnosticul companiei. Următoarele subiecte vor fi discutate:

 • Bilanţul, contul de profit și pierdere și fluxul de numerar;
 • Notele la situaţiile financiare;
 • Diagnosticul firmei prin analiza financiară;
 • Costul finanțării/costul marginal al capitalului.

2.         CE INTELEGEM PRIN PROCEDURA DE INSOLVENTA SI RESTRUCTURARE: Prezentăm atât partea legislativă cât și solutii concrete pentru reorganizarea companiei. Vom înțelege aspectele principale privind procedura insolvenței pornind de la utilitate și scopul pentru care a fost creată până la etapele principale de desfășurare.

 • Procedura de insolventa;
 • Masurile de reorganizare;
 • Costurile de restructurare si de lichidare.

3.       INSOVENȚA SI RESTRCUTURAREA COMPANIILOR – STUDIU DE CAZ: analiza unei societăți neperformante. Vom analiza situațiile financiare precum și contextul economic pentru a înțelege care au fost cauzele ce au dus la situația dificilă în care se află societatea și vom propune o serie de opțiuni de reorganizare. Aspecte urmărite:

 • Cunoașterea societății (Istoric, Forma de Organizare, Acționariat, Management Executiv, Resurse Umane, Activitate, Active);
 • Analiza pieței în care societatea își desfășoară activitatea;
 • Analiza situatiei economico-financiare a societății (evaluarea situației actuale prin comparație cu cea dorită);
 • Măsuri de reorganizare;
 • Modalități de acoperire a pasivului și surse de finanțare.

4.       ANALIZA DUMNEAVOASTRA, DECIZIA DUMNEAVOASTRA: Vom dedica o parte a cursului opiniilor participanţilor, oferindu-le posibilitatea de a aplica tehnicile învăţate pentru diagnosticul și restructurarea firmei.

Cum ne asiguram de succesul reorganizarii?

 • Cunoașterea procedurii legislative;
 • Utilizarea calculelor riguroase şi interpretarea lor corectă;
 • Punerea lor într-un context realist;
 • Abordarea din perspective diferite și parcurgerea analizelor de sensitivitate.

Prin acest exerciţiu trecem prin concepte precum metoda ratelor (ratele de lichiditate, de solvabilitate și de structură), metoda scorurilor (Scorul Z), etc.

La finalul cursului, participanţii vor putea să pregătească o analiza financiara din perspectiva riscului de insolventei și vor putea oferi o serie de soluții de revigorare a activității societății.

LECTORI

Rozalia Pál, Economist Şef Garanti Bank

Dr. Rozália Pál – economist şef la Garanti Bank, având ca experienţă anterioară activitatea de Expert Planificare Strategică, conducând Departamentul de cercetare macroeconomică la UniCredit Tiriac Bank. Are șase ani de experiență în sectorul bancar și cercetare economică aplicată. D-na Pál a efectuat, de asemenea, mai multe proiecte de cercetare la Banca Centrală Europeană și în cadrul Programului de Cercetare Postuniversitară „Piețe de capital și domeniul financiar în Europa extinsă” la Universitatea Europeană Viadrina, Frankfurt (Oder). Ea deține un doctorat în economie obținut la Universitatea Westfälischen Wilhelms, din Münster, Germania. Publicațiile sale includ, printre altele, documentul de lucru al BCE „Constrângerile de finanțare și politica de numerar a firmelor în zona euro” (iunie 2006), „Activitatea de investiţie a firmelor sub constrângerile financiare: o investigație în zona euro „, publicat în Applied Financial Economics Journal (septembrie 2009) și diverse articole în jurnale locale și în presa economică.

D-na Pál este, de asemenea, vice-preşedinte al Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR), din februarie 2010. Rozália Pál are competenţe excelente de analiză financiară și de cercetare în domeniul bancar, al macroeconomiei, şi finanţele întreprinderii, cu o vastă experienţă în calitate de speaker la conferințe, workshop-uri și seminarii.

Bogdan Pîrjol, Consultant Senior EDGE Business Advisors SRL 

Bogdan Pîrjol este Consultant Senior pentru Edge Business Advisors, firmă specializată în  servicii de consultanţă şi asistenţă pentru managementul crizei şi restructurare a afacerilor. Anterior a lucrat pentru BRD – Groupe Société Générale, în cadrul departamentelor Finanțări Structurate și Analiză Credit, precum și pentru Deloitte în funcția de Consultant Fiscal. Bogdan are un MSc în economie financiară obținut la Universitatea Radboud Nijmegen (Olanda), este licențiat în economie la Academia de Studii Economice București și în drept la Universitatea Româno-Americană.

PERIOADA DE DESFASURARE 

2 zile, intre 9:00 – 17:00

IBR va organiza cursul la sediul său, asigurând lectori specializaţi, suport de curs, bază materială necesară şi servicii de catering pe durata desfăşurării zilei de pregătire.

La finalul cursului, participantilor li se va inmana un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR si ARB), cu 14 credite de dezvoltare profesionala continua (CPDs).

LIMBA DE PREDARE: română/engleză

Persoana de contact

Emilia Frunză, Training manager

Telefon: 0372 394 409; 0748 886 834

e-mail:  emilia.frunza@ibr-rbi.ro

Nume și prenume*

Institutie

Departament

Functie

Telefon*

Fax

Adresa de email*

Titlul cursului*

captcha

Scrie textul de mai sus:

Comentarii