Abordari practice in managementul riscului operational

Abordari practice in managementul riscului operational

logo-institutul-bancar-roman   asocitia_analistilor_financiari_bancari

 

OBIECTIVUL CURSULUI

Având la bază cele mai recente tendinţe şi actualizări, cursul intenţionează să ofere o înţelegere şi o cunoaştere aprofundată a riscului operaţional, a reglementarilor internationale in acest domeniu, precum si a metodelor de evaluare, calcul al capitalului reglementat si control a acestui risc. În cadrul cursului se vor identifica, analiza şi ilustra cu exemple practice aspectele cheie implicate de această problematică. Structura cursului se bazeaza pe curicula certificarilor profesionale internationale in manegementul riscului (PRMIA şi GARP); nivelul cursului este: mediu-avansat.

GRUPUL TINTA

Angajaţii din departamentele financiar-contabile, managementul riscului, operaţiuni, audit, IT, conformitate, din instituţiile de credit, IFN-uri, asigurări şi firme de investiţii, middle managementul din aceste instituţii, precum şi alte persoane interesate.

CONTINUT

 RISCUL OPERAŢIONAL

 • Originea riscului operational si factorii de aplificare
 • Definirea riscului operational, diferente fata de alte riscuri
 • Exemple practice

REGLEMENTĂRILE INTERNE SI INTERNAŢIONALE ÎN DOMENIUL RISCULUI OPERAŢIONAL

 • Basel II
 • Regulamentul BNR 5/2013
 • CRD IV si CRR (Regulamentul UE 575/2013)
 • Metode de cuantificare

MĂSURAREA ŞI CONTROLUL RISCULUI OPERATIONAL

 • Indicatori cheie de risc operaţional
 • Scenarii de risc operational
 • Modele avansate de risc operational (AMA)
 • Analiza datelor de pierderi datorate riscului operaţional
 

LECTORI

Adrian Codîrlaşu, CFA, PHD deţine certificarea CFA din anul 2006 şi titlul de Doctor în Economie cu specializarea în finanţe internaţionale. Adrian are o experienţă de cinci ani ca Senior Options Dealer în cadrul ING Bank şi este Profesor asociat al Şcolii Doctorale de Finanţe Bănci – DOFIN, al programului de masterat Managementul Sistemelor Bancare şi al Academiei de Risc, în cadrul cărora predă materii precum econometrie, instrumente derivate şi managementul riscului. Intre 2011-2014 Adrian a fost preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România. În ultimii 8 ani Adrian a fost membru în Comitetul Director al CFA România şi atat în perioada 2009 – 2011, cat si incepand cu 2015 este Preşedintele acestei asociaţii. Adrian a ocupat poziţia de economist senior în cadrul departamentului de cercetare din cadrul Băncii Naţionale a României pentru mai mult de 5 ani. Din 2011 Adrian ocupă funcţia de Director al Departamentului Market Risk and Operational Risk în cadrul UniCredit Bank.

DURATA CURSULUI

Cursul se desfăşoară pe durata a 8 ore.

PERIOADA DE DESFASURARE

TBA 2018, între orele 09:00 – 17:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. IBR va organiza cursul la sediul său, asigurând lectori specializaţi, suport de curs, bază materială necesară şi servicii de catering.

La finalul cursului, participantilor li se va inmana un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR si ARB), cu 7 credite de dezvoltare profesionala continua (CPDs).

PERSOANĂ DE CONTACT

Georgiana Gojgarea

Training specialist

Telefon: 0748.886.819

e-mail: georgiana.gojgarea@ibr-rbi.ro

[contact-form-7 id=”977″ title=”Formular de contact