Noua infrastructura a pietelor financiare (EMIR & DODD – FRANK)

Noua infrastructura a pietelor financiare (EMIR & DODD – FRANK)

OBIECTIVUL CURSULUI

Având la bază cele mai recente tendinţe şi actualizări ale unor reglementari specifice, cursul intenţionează să ofere o înţelegere şi o introducere în modul de funcţionare a pieţelor pe care se tranzacţionează instrumente financiare derivate, în contextul noilor prevederi instituite de acordul BASEL III, CRD IV, precum şi de European Market Infrastructure Directive (EMIR) şi Dodd-Frank Act.

 GRUPUL TINTA

Angajaţii în departamentele trezorerie, back-office, management al riscului din bănci şi IFN-uri, middle managementul din aceste instituţii, precum şi departamentele de trezorerie ale companiilor care realizează tranzacţii cu instrumente financiare derivate.

 CONTINUT

Tipuri de instrumente financiare derivate

  • Pieţe şi instrumente
  • Contracte forward cu livrare sau fără livrare
  • Contracte de opţiuni pe cursul de schimb şi pe rata dobânzii
  • Piaţa şi contractele swap pe curs de schimb şi pe rata dobânzii

Managementul riscului de credit în tranzacţionarea instrumentelor derivate

Reglementarea EMIR  – Directiva europeană emisă de ESMA (EUROPEAN SECURITIES MARKET AUTORITY)

  • Tipuri de tranzacţii supuse reglementării, clasificarea clienţilor şi măsuri de diminuare a riscurilor pentru tranzacţii decontate în afara caselor de compensare
  • Necesitatea şi obligaţia confirmării tranzacţiilor derivate
  • Reconcilierea portofoliului de tranzacţii derivate
  • Obligaţia de raportare a tranzacţiilor cu instrumente derivate
  • Obligaţia de compensare a tranzacţiilor cu instrumente derivate

Reglementarea DODD-FRANK – lege federală emisă în SUA pentru reforma pieţei de capital şi protecţia consumatorilor

  • Scurta prezentare şi comparaţie EMIR – Dodd Frank

LECTORI

Adrian Codîrlaşu, CFA, PHD deţine certificarea CFA din anul 2006 şi titlul de Doctor în Economie cu specializarea în finanţe internaţionale. Adrian are o experienţă de cinci ani ca Senior Options Dealer în cadrul ING Bank şi este Profesor asociat al Şcolii Doctorale de Finanţe Bănci – DOFIN, al programului de masterat Managementul Sistemelor Bancare şi al Academiei de Risc, în cadrul cărora predă materii precum econometrie, instrumente derivate şi managementul riscului. Din 2011 Adrian este preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari-Bancari din România. În ultimii 7 ani Adrian a fost membru în Comitetul Director al CFA România şi în perioada 2009 – 2011 a fost Preşedintele acestei asociaţii. Adrian a ocupat poziţia de economist senior în cadrul departamentul de cercetare din cadrul Băncii Naţionale a României pentru mai mult de 5 ani. Din 2011 Adrian ocupă funcţia de Director al Departamentului Market and Operational Risk în cadrul UniCredit Tiriac Bank.

Carmen Ciucă deţine certificarea ACCA din 2008. Carmen are peste 20 de ani de experienţă în sistemul financiar-bancar, atât în zona operaţională, cât şi în zona de produs, cu accent pe aria produselor de trezorerie.

DURATA CURSULUI

Cursul se desfăşoară pe durata a 8 ore.

 

PERIOADA DE DESFASURARE

TBA 2018, între orele 9:00 – 17:00

 

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere.

IBR va organiza cursul la sediul său, asigurând lectori specializaţi, suport de curs, bază materială necesară şi servicii de catering.

La finalul cursului, participanţilor li se va înmâna un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR si ARB), cu 7 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).

 

PERSOANA DE CONTACT

Georgiana Gojgarea

Training specialist

Telefon: 0748.886.819

e-mail: georgiana.gojgarea@ibr-rbi.ro

Nume și prenume*

Institutie

Departament

Functie

Telefon*

Fax

Adresa de email*

Titlul cursului*

captcha

Scrie textul de mai sus:

Comentarii