Membrii fondatori
și

Tehnica utilizării instrumentelor de LOOKUP – seminar de modelare financiară

DATĂ SUSȚINERE CURS: 27 septembrie, 2022

OBIECTIVE

Însuşirea de către participanţi a unor tehnici de analiză care integrează:

 • înțelegerea instrumentarului lookup;
 • dexteritate și randament în aplicarea lor;
 • abilitatea de a configura eficient/sănătos modelele construite.

Pentru aprofundarea soluțiilor lookup în diverse situații de analiză și utilizare a datelor prin modelarea financiară, vom folosi studii de caz ilustrative cu aplicații spreadsheet.

Participanții la curs vor primi un manual cu materia de curs, shortcut-uri, imagini cu meniuri și elemente utile recapitulărilor. Studiul propriu, cu refacerea tuturor pașilor de construcție a modelelor de la Inputs ⟶ Outputs, vor fi astfel la îndemâna.

GRUPUL ŢINTĂ

Seminarul este util profesioniștilor din bănci, IFN, companii de consultanță și din industrie (care oferă soluții pentru activitatea financiar-bancară sau aplică pentru soluții de finanțare bancară), din departamentele operaționale, inclusiv front-office, back-office analiza financiară, sales, soluții business, personal, marketing, etc.

TEMATICA DE STUDIU VA ABORDA:

Utilitatea funcțiilor de lookup este comparabilă cu cea a agendei din memoria telefonului. Pornind de la o informație pe care o cunoaștem (numele unei persoane) putem identifica și extrage informații pe care nu le știm: număr de telefon, e-mail, adresă, instituție, etc. Sau putem identifica valorile cărora li se alocă aplică anumite rate ale dobânzii, discounturi, bonusuri, comisioane – în funcție de intervalele în care se situează.

În exemplul de mai jos rata dobânzii aplicabile va depinde de intervalul în care se situează volumul creditului:

În cadrul seminarului, vom studia:

Pregătirea datelor

 • importarea/organizarea eficientă a datelor din baza de date interactivă a BNR (și altele);
 • asigurarea operabilității modelului prin ”curățarea” datelor cu funcții de text, prelucrare text și calendaristice – TRIM(), VALUE(), DATEVALUE().

Organizare date (și acces facil butoane)

 • structurarea informației în conformitate cu cele mai bune practici din domeniu;
 • personalizarea Quick Access Toolbar.

Înțelegerea Instrumentarului

 • funcționarea și limitările funcțiilor VLOOKUP(), HLOOKUP();
 • soluții de depășire a unor limitări: funcțiile INDEX(), MATCH();
 • utilizarea XLOOKUP() (disponibil doar cu Office 365);
 • înțelegerea necesității utilizării referințelor absolute, mixte sau relative, după caz;
 • utilizarea CHOOSE() pentru administrarea coloanelor în tabele de lookup.

Înțelegerea Instrumentației cu Studii de Caz

 • când/cum se folosește modul ”aproximativ” de căutare;
 • când/cum se folosește modul ”exact” de căutare,
 • avantajele automatizării selecției numărului coloanei sau al liniei (unul dintre cei patru parametrii ai funcțiilor de lookup) folosind funcția MATCH() mai degrabă decât IF();
 • compararea utilității referințelor relative, mixte și absolute cu utilizarea numelor definite;

LECTOR

GELU TUDOSE are peste 30 de ani de experiență în domeniul modelării financiare aplicate pentru analize de senzitivitate, evaluări de companii pe baza fluxului de numerar, obținerea creditelor pe termen lung pentru investiții,  planificarea afacerilor și prognoză financiară, analize pentru garanții de stat și subvenționarea dobânzilor pentru exportatori și altele.

Și-a început cariera în domeniul financiar ca analist la Eximbank Romania (3 ani, departamentul Garanții de Stat); ABN AMRO Bank Romania (2 ani, analist, departamentul corporate finance); Advent International, fond global de private equity, unde a participat la înființarea și coordonarea biroului din România (6 ani, Director de Proiecte) și a fost membru în consiliul de adminstrație al uneia dintre companiile Advent; NEC SRL, managerul Reconstruction Capital II (2 ani, Director Executiv) unde a coordonat activitatea investițională și managementul de zi cu zi al biroului local. A condus propria firmă de consultanță financiară (7 ani) lucrând pentru clienți, precum Diverta, RTC, Albalact, Advent International și NEC.

Actualmente este fondatorul și directorul executiv al www.excel-m.ro, un website dedicat educării în domeniul modelării financiare. Și-a început activitatea de trainer în anul 2005 furnizând cursuri analiștilor de la EFG Eurobank Securities și New Europe Capital. În 2009 a colaborat cu Institutul Bancar Român pentru un program de modelare financiară oferit specialiștilor de la Alpha Bank, ACMS, Garanti Bank și BNR.

A absolvit ASE Bucuresti, Facultatea de Management (1991) şi a participat la mai multe programe de pregătire profesională astfel: două programe de pregătire a lectorilor (1994, PHARE/IBR – Evaluarea Proiectelor, Contabilitate și Analiză Financiară), o pregătire practică în domeniul Structured Finance (1996, ABN AMRO Bank Amsterdam) și două cursuri susținute de Operis (1999-2000), o companie considerată standardul de aur în modelarea financiară profesională.

DURATA CURSULUI

Cursul se desfăşoară pe durata a 4 ore.

PERIOADA

27 septembrie 2022, orele 9:00 – 13:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, o puteţi transmite responsabilului de curs, pe e-mail.

Cursul se va organiza ONLINE, pe platforma ZOOM. Pentru detalii click aici.

Accesul la un calculator cu Excel instalat (ideal minim 2007) este absolut esențial pentru operarea studiilor de caz și însușirea solidă a materiei.

La finalul cursului, participanţilor li se va înmâna un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR şi ARB), cu 4 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).

Pentru tariful cursului şi alte detalii vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.

PERSOANĂ DE CONTACT

Delia Iordache – Specialist Formare

e-mail: delia.iordache@ibr-rbi.ro; telefon: 0372.394.403

noutăți

22 septembrie, 2022

PERIOADĂ DESFĂȘURARE CURS:

22 septembrie
- 23 septembrie | 2022