Membrii fondatori
și

TEHNICA UTILIZĂRII TABELELOR PIVOT – Seminar de modelare financiară

DATĂ SUSȚINERE CURS: 27 octombrie, 2022

OBIECTIVE

Însuşirea de către participanţi a unor tehnici de analiză care integrează:

 • înțelegerea instrumentarului tabelelor pivot;
 • dexteritate și randament în utilizarea lor.

Pentru aprofundarea soluțiilor de analiză cu tabele pivot în diverse situații de prelucrare și raportare a informației, vom folosi studii de caz ilustrative, cu aplicații spreadsheet.

Participanții la curs vor primi un manual cu materia de curs, shortcut-uri, imagini cu meniuri și elemente utile recapitulărilor. Studiul propriu, cu refacerea tuturor pașilor de construcție a modelelor de la Inputs ⟶ Outputs, vor fi astfel la îndemâna.

GRUPUL ŢINTĂ

Seminarul este util personalului din bănci, IFN, companii de consultanță și din industrie (care oferă soluții pentru activitatea financiar-bancară sau aplică pentru soluții de finanțare bancară), profesioniști din departamentele operaționale, inclusiv front-office, back-office analiza financiară, sales, soluții business, personal, marketing, etc.

TEMATICA DE STUDIU VA ABORDA:

Tabelele pivot sunt unelte extraordinare pentru sumarizarea unor cantități mari de date. Ele facilitează înțelegerea, expunerea și analiza în detaliu, într-o manieră greu de replicat cu alte instrumente. Permit reorganizarea interactivă a datelor numerice pe categorii, subcategorii și sortarea, gruparea sau filtrarea rapidă după multiple criterii. Iată un exemplu de analiză cu tabele pivot:

În cadrul seminarului, vom studia:

Pregătirea datelor pentru analiză

 • importarea/organizarea eficientă a surselor de date;
 • asigurarea operabilității modelului prin ”curățarea” datelor cu funcții de text, prelucrare text și calendaristice – TRIM(), VALUE(), DATEVALUE().

Organizare date structurarea informației conform celor mai bune practici;

Înțelegerea Instrumentarului

 • crearea și personalizarea tabelelor pivot;
 • operațiuni – docare și undocare, reorganizare, formatare, sortare, filtrare (pe linii și coloane, manual și automat, search box, labels, values, dates), totaluri/subtotaluri;
 • funcțiile Sum, Count, Average, Max, Min, Product, Count Nums;
 • grafice, operarea cu slicere și timelines (doar de la Excel 2010 în sus)

Înțelegerea Instrumentației cu Studii de Caz

 • calculated fields, calculated items;
 • top 10, rapoartări anuale, trimestriale, lunare, % în total, % comparare linii, clasamente, variații față de perioada anterioară sau de alte articole (cel mai rentabil produs, cea mai bună regiune, etc), running totals,% running totals și altele;
 • când sunt tabelele mai utile decât tabelele pivot?

LECTOR

GELU TUDOSE are peste 30 de ani de experiență în domeniul modelării financiare aplicate pentru analize de senzitivitate, evaluări de companii pe baza fluxului de numerar, obținerea creditelor pe termen lung pentru investiții,  planificarea afacerilor și prognoză financiară, analize pentru garanții de stat și subvenționarea dobânzilor pentru exportatori și altele.

Și-a început cariera în domeniul financiar ca analist la Eximbank Romania (3 ani, departamentul Garanții de Stat); ABN AMRO Bank Romania (2 ani, analist, departamentul corporate finance); Advent International, fond global de private equity, unde a participat la înființarea și coordonarea biroului din România (6 ani, Director de Proiecte) și a fost membru în consiliul de adminstrație al uneia dintre companiile Advent; NEC SRL, managerul Reconstruction Capital II (2 ani, Director Executiv) unde a coordonat activitatea investițională și managementul de zi cu zi al biroului local. A condus propria firmă de consultanță financiară (7 ani) lucrând pentru clienți, precum Diverta, RTC, Albalact, Advent International și NEC.

Actualmente este fondatorul și directorul executiv al www.excel-m.ro, un website dedicat educării în domeniul modelării financiare. Și-a început activitatea de trainer în anul 2005 furnizând cursuri analiștilor de la EFG Eurobank Securities și New Europe Capital. În 2009 a colaborat cu Institutul Bancar Român pentru un program de modelare financiară oferit specialiștilor de la Alpha Bank, ACMS, Garanti Bank și BNR.

A absolvit ASE Bucuresti, Facultatea de Management (1991) şi a participat la mai multe programe de pregătire profesională astfel: două programe de pregătire a lectorilor (1994, PHARE/IBR – Evaluarea Proiectelor, Contabilitate și Analiză Financiară), o pregătire practică în domeniul Structured Finance (1996, ABN AMRO Bank Amsterdam) și două cursuri susținute de Operis (1999-2000), o companie considerată standardul de aur în modelarea financiară profesională.

DURATA CURSULUI

Cursul se desfăşoară pe durata a 4 ore.

PERIOADA

27 octombrie 2022, orele 9:00 – 13:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, o puteţi transmite responsabilului de curs, pe e-mail.

Cursul se va organiza ONLINE, pe platforma ZOOM. Pentru detalii click aici.

Accesul la un calculator cu Excel instalat (ideal minim 2007) este absolut esențial pentru operarea studiilor de caz și însușirea solidă a materiei.

La finalul cursului, participanţilor li se va înmâna un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR şi ARB), cu 4 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).

Pentru tariful cursului şi alte detalii vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.

PERSOANĂ DE CONTACT

Delia Iordache – Specialist Formare

e-mail: delia.iordache@ibr-rbi.ro; telefon: 0372.394.403