Membrii fondatori
și

Tehnici grafice de vizualizare a informației

DATĂ SUSȚINERE CURS: 24 noiembrie, 2022

OBIECTIV

Însuşirea de către participanţi a unor tehnici de analiză care integrează:

 • cunoașterea instrumentarului graficelor;
 • dexteritate și randament în construirea lor;
 • abilitatea de a le configura cu eleganță.

Pentru aprofundarea soluțiilor de vizualizare/analiză și raportare grafică a informației, vom folosi studii de caz ilustrative cu aplicații spreadsheet.

Participanții la curs vor primi un manual cu materia de curs, shortcut-uri, imagini cu meniuri și elemente utile recapitulărilor. Studiul propriu, cu refacerea tuturor pașilor de construcție a modelelor de la Inputs ⟶ Outputs, vor fi astfel la îndemâna.

GRUPUL ŢINTĂ

Seminarul este util profesioniștilor din bănci, IFN, companii de consultanță și din industrie (care oferă soluții pentru activitatea financiar-bancară sau aplică pentru soluții de finanțare bancară), din departamentele operaționale, inclusiv front-office, back-office analiza financiară, sales, soluții business, personal, marketing, etc.

TEMATICA DE STUDIU VA ABORDA:

O imagine poate fi mai grăitoare decât o mie de cuvinte. Graficele sintetizează și transmit mesajele în mod intuitiv, sunt instrumente excelente pentru a identifica și sublinia tendințe, diferențe și relații. Dar ele pot oferi informații înșelătoare. În graficul 1, vânzările pentru Arad par ceva mai mari decât pentru Iași deși sunt egale. Graficul 2 le ilustrează mai veridic:

În cadrul seminarului, vom studia:

Pregătirea datelor pentru diverse tipuri de grafice

 • organizarea eficientă a datelor este esențială

Principiile de design al graficelor

 • estetică
 • simplitate
 • armonie
 • elocvență
 • efecte 3D modeste
 • audiență
 • claritate
 • interactivitate
 • reprezentativitate

Graficul 2 ilustrează principiile simplității, elocvenței, clarității și reprezentativității (plus economia de cerneală prin comparație cu graficul 1):

Înțelegerea Instrumentarului

 • crearea și personalizarea graficelor – serii, axe, legendă, titlu, grid, area, labels;
 • grafice avansate: Waterfall,Step, Gantt, Stacked Column, altele;
 • prezentarea vizuală … fără grafice: data bars, spark lines, color scales, waffle, heatmaps;
 • utilizarea funcției ISNA() pentru controlul afișării perioadelor.

Înțelegerea Instrumentației cu Studii de Caz

 • cum să alegem graficele potrivite pentru a ilustra: tendințe, diferențe, relații
 • crearea de obiecte exportabile in Word, Powerpoint, etc.

LECTOR

GELU TUDOSE are peste 30 de ani de experiență în domeniul modelării financiare aplicate pentru analize de senzitivitate, evaluări de companii pe baza fluxului de numerar, obținerea creditelor pe termen lung pentru investiții,  planificarea afacerilor și prognoză financiară, analize pentru garanții de stat și subvenționarea dobânzilor pentru exportatori și altele.

Și-a început cariera în domeniul financiar ca analist la Eximbank Romania (3 ani, departamentul Garanții de Stat); ABN AMRO Bank Romania (2 ani, analist, departamentul corporate finance); Advent International, fond global de private equity, unde a participat la înființarea și coordonarea biroului din România (6 ani, Director de Proiecte) și a fost membru în consiliul de adminstrație al uneia dintre companiile Advent; NEC SRL, managerul Reconstruction Capital II (2 ani, Director Executiv) unde a coordonat activitatea investițională și managementul de zi cu zi al biroului local. A condus propria firmă de consultanță financiară (7 ani) lucrând pentru clienți, precum Diverta, RTC, Albalact, Advent International și NEC.

Actualmente este fondatorul și directorul executiv al www.excel-m.ro, un website dedicat educării în domeniul modelării financiare. Și-a început activitatea de trainer în anul 2005 furnizând cursuri analiștilor de la EFG Eurobank Securities și New Europe Capital. În 2009 a colaborat cu Institutul Bancar Român pentru un program de modelare financiară oferit specialiștilor de la Alpha Bank, ACMS, Garanti Bank și BNR.

A absolvit ASE Bucuresti, Facultatea de Management (1991) şi a participat la mai multe programe de pregătire profesională astfel: două programe de pregătire a lectorilor (1994, PHARE/IBR – Evaluarea Proiectelor, Contabilitate și Analiză Financiară), o pregătire practică în domeniul Structured Finance (1996, ABN AMRO Bank Amsterdam) și două cursuri susținute de Operis (1999-2000), o companie considerată standardul de aur în modelarea financiară profesională.

DURATA CURSULUI

Cursul se desfăşoară pe durata a 4 ore.

PERIOADA

24 noiembrie 2022, orele 9:00 – 13:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, o puteţi transmite responsabilului de curs, pe e-mail.

Cursul se va organiza ONLINE, pe platforma ZOOM. Pentru detalii click aici.

Accesul la un calculator cu Excel instalat (ideal minim 2007) este absolut esențial pentru operarea studiilor de caz și însușirea solidă a materiei.

La finalul cursului, participanţilor li se va înmâna un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR şi ARB), cu 4 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).

Pentru tariful cursului şi alte detalii vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.

PERSOANĂ DE CONTACT

Delia Iordache – Specialist Formare

e-mail: delia.iordache@ibr-rbi.ro; telefon: 0372.394.403