OBIECTIV
Programul prezintă legislaţia consolidată şi cele mai bune practici privind sancţiunile internaţionale, adoptate de ONU, UE şi SUA cu scopul de a determina schimbarea unor activităţi sau politici neconforme cu anumite standarde de conduită împărtăşite de comunitatea internaţională.
Ca metodologie, cursul va avea un pronunțat caracter practic și interactiv, fundamentarea conceptelor teoretice realizându-se prin analizarea unor studii de caz şi experiență proprie. Exemplificările vor fi adaptate produselor industriei serviciilor financiare.
GRUP ŢINTĂ
Cursul este recomandat personalului cu responsabilitate în aria de conformitate, personalului din front office implicat în activităţi directe de decizie a alertelor primare privind sancţiunile internaţionale, celui implicat în gestiunea relaţiei cu clientul, precum şi personalului din departamentul juridic.
Prin intermediul acestui curs ne propunem să introducem în domeniul sancțiunilor internaționale persoanele aflate la primul contact cu acest domeniu, dar să abordăm şi teme, şi exemple ce pot aduce răspunsuri la întrebările profunde ale celor experimentați.
CONŢINUT
- Cadrul legislativ;
- Filtrarea inițială şi periodică a clienților;
- Filtrarea tranzacțiilor;
- Regimuri de sancțiuni;
- Programe de sancțiuni impuse de UE;
- Programe de sancțiuni impuse de SUA;
- Categorii de sancțiuni – exemple aplicate: Rusia, Belarus, Venezuela;
- Alte programe de sancțiuni – Departamentul Biroului Comercial pentru Industrie și Securitate al Statelor Unite ale Americii (BIS) în temeiul Reglementărilor privind Administrarea Exporturilor (EAR);
- Tipuri de liste – listele interne;
- Licențe emise – tipuri şi aplicabilitate;
- Raportări;
- Acțiuni privind înghețarea fondurilor;
- Solicitări ale băncilor corespondente, refuzul plăților;
- Consecințele încălcării sancțiunilor internaționale.
LECTORI
Sorana ZIKELI, este un profesionist pasionat de conformitate din cadrul Grupului ING, certificat ICA şi CAMS, cu peste 10 ani experiență în conformitate, AML/CFT, sancțiuni internaționale şi screening. Absolventă de studii economice şi cu un Master în comunicare, a urmat o dezvoltare profesională în domeniul conformității în mai multe instituții financiare din România şi Elveția. Totodată, a participat la implementarea activității de hit handling pentru programele de sancțiuni internaționale într-un centru global de conformitate. Pentru că întotdeauna i-a plăcut să împărtăşească din experiența ei, a susținut sesiuni de instruire în domeniul aplicării sancțiunilor internaționale pentru diferite echipe din instituțiile financiare. Lucrează într-un mediu complex, cu echipe internaționale, fiind specializată în domeniul sancțiunilor internaționale, în proiecte de implementare a proceselor specifice de Hit handling (liniei a doua de apărare) și acordă consiliere liniei de business privind riscurile sancțiunilor internaționale.
Violeta NIȚĂ-ZYGOUROPOULOS, este absolventă de studii economice, cu Master în cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti (ASE), orientant în domeniile financiare, gestiune bancară, asigurări şi gestiunea portofoliilor. Profesionist în conformitate, cu o viziune aprofundată a activității bancare, formată în peste 20 ani de experiență, în funcții ce implică relația directă cu clienții cât şi în cadrul departamentelor de conformitate locale şi internaționale. A activat în prima linie de apărare, 10 ani în calitate de director de sucursală în cadrul Piraeus Bank România, apoi în echipe de conformitate locale şi internaționale. În prezent este Șef Serviciu în cadrul Centrului Global de Conformitate ING Hubs București, unde împreună cu Sorana, timp de 5 ani, au făcut o frumoasă echipă și au colaborat pentru implementarea, dezvoltarea şi susținerea activității de monitorizare a tranzacțiilor, organizând împreună sesiuni de instruire în domeniul aplicării sancțiunilor internaționale pentru diferite echipe din România și din afara ţării. Deține certificarea Global Sanctions Specialist în cadrul ACAMS, CGSS, având o preocupare continuă de informare și dezvoltare personală dar și de a transmite mai departe cunoștințele acumulate. Este, de asemenea, formator certificat şi a obținut certificarea pentru ofițer de conformitate în cadrul Institutului Bancar Român.
DURATA CURSULUI
Cursul se desfășoară pe durata a 8 ore (o zi).
PERIOADA DE DESFĂŞURARE
17 iulie 2024, orele: 9:00 – 17:00
Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, o puteţi transmite responsabilului de curs, pe e-mail.
Cursul se va livra ONLINE, pe platforma Zoom.
La finalul cursului, participanţilor li se va înmâna un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR şi ARB), cu 7 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).
Pentru tariful cursului şi alte detalii vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.
Persoană de contact:
Maria Plăişanu
Coordonator Compartiment
Unitatea Cursuri de Scurtă Durată şi Cursuri ANC
Telefon mobil: 0748.886.846
e-mail: maria.plaisanu@ibr-rbi.ro