Membrii fondatori
și

Prelucrarea bazelor de date pentru Raportările Statutare

                           

DESCRIERE

Cursul Prelucrarea bazelor de date pentru Raportările Statutare are ca obiectiv explicarea conceptelor de bază SQL și inițierea persoanelor din departamente non-tehnice în activități ce presupun interogarea bazelor de date pentru efectuarea de detalieri, reconcilieri și validări în procesul de pregătire a raportărilor statutare, care se transmit către BNR, EBA, ANAF, Ministerul de Finanțe, Biroul de Credit, CRC, Fondul de Garantare al Depozitelor.

De asemenea, seminarul se adresează persoanelor din departamentele care utilizează programul Microsoft Excel și care au nevoie să prelucreze volume mari de date pentru a analiza și a răspunde în timp scurt la solicitări punctuale, venite ad-hoc de la autoritățile statului, de la management sau de la auditori, prin care să justifice anumite informații raportate în FINREP, COREP, raportări de statistică, fiscale s.a.m.d. Cursul este ideal pentru analiștii financiari și de business care își doresc să își extindă competențele de bază cu competențe din zona IT și care vor întelege întreg fluxul de ETL, de la colectarea datelor din sistemele sursă, prelucrarea datelor și apoi agregarea lor în formatul standard solicitat de către autorități.

Cursul are exerciții practice și prezintă cele mai utile și utilizate instrucțiuni, precum și șabloane cu metodele recomandate de construire a instrucțiunilor de interogare în zona de raportare.

GRUPUL ŢINTĂ

Specialişti din departamentele de raportare financiar-contabilă, risc, conformitate, controlling, raportări prudenţiale, IT, MIS, analişti de risc, analişti financiari, analişti de business, auditori, manageri departamentele raportare/audit/conformitate etc.

CONŢINUT

  1. Definirea și explicarea conceptelor din zona de RegTech (Regulatory Technology).
  2. Istoricizarea și versionarea datelor: Data Warehouse, Data Mart, tabele de tip fact / dimensiune, ETL.
  3. Data Requirements (atribute) – Data Dictionary vs. Data Catalog.
  4. Sisteme Centralizate de Raportare – Best Practices si Use Cases.
  5. SQL – instrucțiunea SELECT.
  6. Întrebări şi răspunsuri.

LECTOR

Elena Unciuleanu este o creatoare de soft care și-a petrecut ultimii 17 ani construind Sisteme de Raportare pentru 20 de Bănci din România și Republica Moldova, scopul final fiind acela de a automatiza raportările statutare pe care instituțiile financiare le transmit către autorități (B.N.R., Ministerul de Finante, ANAF). S-a preocupat constant să dezvolte soluții software flexibile, capabile să integreze rapid schimbările legislative atât de frecvente în zona bancară.

În 2015, a fondat compania Reporting Center care oferă soluții software de Raportare și Business Intelligence pentru piața bancară europeană, prin platforma Elite. Platforma a fost instalată în 12 bănci și 4 instituții financiare non-bancare. Platforma în cloud este folosită și de persoane juridice pentru raportarea SAF-T, e-Factura și interogările ANAF. A absolvit Facultatea de Matematica-Informatică în Limba Engleza, are un Masterat în Informatică Economică și a participat ca speaker la TEDxConstanța cu tema „Inteligența viitorului”.

PERIOADA DE DESFĂŞURARE

4 iulie 2024, orele 10:00 – 14:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, o puteţi transmite responsabilului de curs, pe e-mail.

Cursul se va livra ONLINE, pe platforma Zoom.

La finalul cursului, participanţii vor primi pe e-mail un certificat de participare emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR şi ARB) si Reporting Center, cu 4 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).

Pentru tariful cursului şi alte detalii vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.

PERSOANĂ DE CONTACT
Florian Ionescu, Specialist formare
Tel.: 0745598602, e-mail: florian.ionescu@ibr-rbi.ro