Membrii fondatori
și

European Money Quiz 2024

                

                       

European Money Quiz

Informații Organizare

 1. Ce este European Money Quiz

European Money Quiz, parte a concursului European Money Week lansat la nivelul Federației Bancare Europene și sub brandul Global Money Week, urmărește testarea cunoștințelor financiare în rândul elevilor cu vârsta între 13-15 ani. În România, concursul este organizat de Asociaţia Română a Băncilor, în parteneriat cu Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Ministerul Finanțelor și Institutul Bancar Român (IBR).

 1. Desfășurare

Concursul va avea loc joi, 21 martie 2024, între orele 12.00-13:00, printr-un eveniment online live susținut prin intermediul Kahoot!, o platformă de învățare online, și Zoom. Participanții/clasele concurente din România se pot înscrie pentru a concura prin intermediul IBR trimițând un mail către concurs@ibr-rbi.ro, până la data de 18 martie 2024. Click aici pentru fişa de înscriere.

Evenimentul se va desfășura în una sau mai multe sesiuni, cu maximum 2.000 de participanți fiecare, candidații urmând să primească un link de invitație de la organizatorii concursului pentru a participa.

Organizatorii își rezervă dreptul ca, în funcție de numărul elevilor înscriși, să desfășoare mai multe sesiuni ale concursului, ceea ce înseamnă că sesiunile următoare se desfășoară la intervale succesive de 1 oră. În situația în care se vor organiza mai multe sesiuni, primii doi clasați în funcție de punctajul obținut vor reprezenta România la concursul european.

 1. Cine poate participa la competiție

Competiția este deschisă elevilor cu vârsta cuprinsă între 13 și 15 ani**.

** Elevii trebuie să aibă 13 ani împliniți la data de 21 martie 2024 și 16 ani neîmpliniți la data finalei europene care se desfășoară la data de 19 aprilie 2024 la Bruxelles. Încălcarea prevederilor privind vârsta conduce la descalificarea automată a câștigătorilor.

Participarea în competiție este gratuită.

 1. Cum se fac înscrierile

Înregistrarea concurenților va fi gestionată de Institutul Bancar Român, partenerul educațional al proiectului. Pentru înregistrare, profesorii participanți vor trimite către concurs@ibr-rbi.ro,  informațiile pentru înscriere: Numele complet al școlii/liceului, orașul, adresa şi codul poștal, numărul de elevi din fiecare clasă, numele profesorilor, număr de telefon şi e-mail-ul acestora.

IBR va furniza un nume de utilizator pentru fiecare clasă înscrisă/participant înscris, format din maximum 13 caractere. Pentru fiecare elev participant, profesorul coordonator va adăuga la finalul numelui de utilizator, 2 caractere în baza cărora vom identifica elevii – acestea pot fi iniţialele elevilor. De exemplu: Școala Gimnazială Titu Maiorescu, România, clasa domnului Ion Popescu – 8B, numele de utilizator va fi ROSGTM_8B_ . La acesta se mai adaugă  caractere pentru identificare elevilor. De exemplu, pentru elev Alexandru Ion, numele de utilizator va fi: ROSGTM_8B_AI.

Câștigătorii concursului sunt de acord cu prelucrarea datelor și să fie prezentați în fotografii și/sau video realizate de IBR şi ARB, diseminate de toți partenerii menționați în Regulament.

Institutul Bancar Român prelucrează datele cu caracter personal furnizate de dumneavoastră prin completarea formularului de înscriere, în scopul implementării şi derulării cursului/cursurilor de formare profesională la care v-ați înscris, precum şi în scopul transmiterii de informații educaționale pe e-mail.

Orice persoană care a completat şi semnat acest formular îşi exprimă în mod expres şi neechivoc consimțământul pentru ca datele personale furnizate  să fie prelucrate de către Institutul Bancar Român.

Conform Regulamentului 679/2016, beneficiați de dreptul de acces, de intervenție asupra datelor, dreptul să vă opuneţi prelucrării datelor personale care vă privesc şi să solicitați ștergerea datelor. Pentru exercitarea acestor drepturi, vă puteți adresa cu o cerere scrisă, datată şi semnată la sediul Institutului Bancar Român.

 1. Există o taxă de participare?

Participarea în competiție este gratuită.

 1. Câte clase pot participa din fiecare școală?

Pot participa toate clasele din școala generală/ liceu, ai căror elevi nu au împlinit vârsta de 16 ani și au 13 ani la data derulării concursului.

 1. Pregătirea pentru finalele naționale

Toți elevii din România pot exersa pentru competiția națională accesând https://www.educatiefinanciara.info/european-money-quiz/, unde vor găsi întrebări de test în limba română. Informațiile referitoare la exercițiile de simulare urmează a fi anunțate.

 1. Cum se desfășoară finala națională

Concursul național se va organiza la data de 21 martie 2024, ora 12.00, simultan pentru toate liceele/școlile înscrise în competiție, putând fi organizate mai multe sesiuni în funcție de numărul de înscrieri. Fiecare elev va susține testul de acasă sau de la școală. Pentru a oferi posibilitatea tuturor participanților să se conecteze, se va acorda un timp de 15 minute.

Fiecare elev înregistrat individual va răspunde la 15 întrebări de educație financiară, adresate în limba română, în conformitate cu timpul alocat de platforma Kahoot! În situația în care participanții înscriși la concurs concurează din clasă, toți elevii se vor conecta împreună pe platforma ZOOM, prin maximum 5 conectări, și nu individual pentru a vedea întrebările. Elevii vor răspunde fiecare individual pe platforma Kahoot!

Întrebările vor fi afișate pe un ecran, iar răspunsurile vor fi transmise de pe un alt dispozitiv electronic (PC, laptop, tabletă etc.), astfel că sunt necesare 2 device-uri.

Cerințe tehnice pentru a participa la finala națională – vă rugăm consultaţi Anexa de mai jos

Finala europeană

Finala turneului european va avea loc la Bruxelles, în data de 19 aprilie 2024 (perioada deplasării la Bruxelles: 18 – 19 aprilie 2024). Primii doi elevi câștigători din România vor concura alături de elevi din întreaga Europă.

La finala europeană, toate întrebările rulează simultan pe platforma Kahoot!. Participanții care oferă cele mai multe răspunsuri corecte în cel mai scurt timp, identificați prin intermediul platformei Kahoot! sunt declarați câștigători ai finalei europene.  

Primii trei clasați la nivel european vor fi premiați de Federația Bancară Europeană!

 1. Cum se aleg câștigătorii la finala națională

 • Câștigătorii la nivel național vor fi elevii cu cele mai multe răspunsuri corecte oferite în cel mai scurt timp, pe platforma online Kahoot!
 • ARB va acorda trei premii pentru elevi. Astfel, câștigătorul premiului I va primi un premiu în valoare  de 3.267 lei brut (3.000 lei net), câștigătorul premiului II va beneficia de 2.156 lei brut  (2.000 lei net) și ocupantul/a locului III va primi un premiu în valoare de 1.044 lei brut (1.000 lei net). Toate obligațiile fiscale revin în sarcina ARB cu prezentarea  actelor de identitate ale premianților/părinților pentru ridicarea premiului.
 • Profesorii coordonatori vor ajuta la identificarea elevilor câștigători.
 • Va fi acordat un premiu special, constând într-o tabletă, profesorului coordonator care gestionează cea mai numeroasă clasă care a acordat cele mai multe răspunsuri corecte în cel mai scurt timp.

Organizatorii își păstrează dreptul de a descalifica orice participant care nu întrunește condițiile de participare sau este suspectat de înșelăciune sub orice formă și de a elimina rezultatele acestuia din baza de date a jucătorilor.

 1. Care este limba în care vor fi formulate întrebările?

Întrebările vor fi formulate în limba română.

 1. Care este timpul de gândire?

Întrebările complexe vor avea un timp de gândire mai mare (maximum 30 de secunde), iar întrebările mai ușoare vor avea un timp de gândire mai redus (20 de secunde sau mai puțin).

Succes!

 

Anexa: Cerințe tehnice pentru a participa la finala națională

Funcționarea Kahoot!

Platforma Kahoot! solicită să aveți cel puțin două dispozitive, unul pentru vizualizarea întrebărilor și unul pentru trimiterea răspunsurilor. Este recomandat să utilizați un ecran mare, cum ar fi un ecran de proiecție, televizor sau Smartboard, pentru a vedea întrebările testului prin accesarea linkului pe platforma ZOOM. Jucătorii pot răspunde la întrebări prin intermediul Kahoot! pe un computer, tabletă sau smartphone. Folosirea Kahoot! prin intermediul site-ului Web este suportat de cele mai recente două versiuni de Chrome, Firefox, Safari și Edge. Chrome este browserul recomandat pentru chestionarul european de bani.

Vrei să știi dacă Kahoot! va funcționa corect în browserul dvs.? Apoi faceți click pe acest link: https://test.kahoot.it/

Cerințe tehnice:

PENTRU VIZUALIZAREA ÎNTREBĂRILOR (QUIZ-ului): un dispozitiv (PC, laptop, tabletă etc.) conectat la Internet și capabil să redea transmisia concursului pe platforma ZOOM.

PENTRU TRIMITEREA RĂSPUNSURILOR: un dispozitiv (PC, laptop, tabletă etc.) conectat la internet.

„European Money Quiz” este difuzat live pe platformele ZOOM/ Kahoot!. Astfel, toți participanții pot juca în același timp. Aceasta înseamnă că întrebările vor fi afișate pe linkul ZOOM.

Răspunsurile pot fi introduse pe cel de-al doilea dispozitiv, unde trebuie fie să introduceți codul PIN pe site, fie prin aplicația Kahoot! pe care o puteți descărca de aici:

Transmisiunea Live necesită o conexiune de internet relativ rapidă și un calculator sau o tablă inteligentă cu o putere de procesare suficientă pentru a asigura viteze optime de streaming. Iată de ce veți avea nevoie:

– de una dintre cele mai recente două versiuni de Google Chrome (de preferat), Firefox, MS Edge sau Safari;

– Sistem de operare: Windows 10 (sau mai nou) sau Mac OS X 12.04 (sau mai nou).

– conexiune la Internet de 1 Mbps *

*Rețineți că stream-ul ZOOM necesită o conexiune la internet de mare viteză (3G or 4G/LTE). Verifică Cerinţele de Sistem Zoom pentru Windows, Mac OS şi Linux. Puteți testa lățimea de bandă aici: http://www.speedtest.net/

 • Urmărește acest video pentru a vedea cum să testezi modul audio.
 • Urmărește acest video pentru a vedea cum să testezi modul video.
 • Urmărește aceste tutoriale pentru a te familiariza cu software-ul ZOOM.

Aplicația Zoom (poate fi descărcată ușor și rapid) – poți descărca varianta pentru laptop / computer de aici, iar variantele pentru telefon/tabletă sunt disponibile în Play Store (pentru Android) sau App Store (pentru iPhone/iOS). Vă recomandăm să închideți alte pagini, browsere și programe în timpul streaming-ului live. De asemenea, este util să vă conectați la Internet prin fir, în loc să utilizați o conexiune la rețea WiFi.

Pentru a consulta Regulamentul European Money Quiz 2024 accesați butonul Descarcă.