Membrii fondatori
și

Abordări practice în managementul riscului operaţional. Impactul BASEL IV

OBIECTIVUL CURSULUI

Având la bază cele mai recente tendinţe şi actualizări, cursul intenţionează să ofere o înţelegere şi o cunoaştere aprofundată a riscului operaţional, a reglementărilor internaţionale în acest domeniu, precum şi a metodelor de evaluare, calcul al capitalului reglementat şi control a acestui risc. În cadrul cursului se vor identifica, analiza şi ilustra cu exemple practice aspectele cheie implicate de această problematică. Structura cursului se bazează pe curricula certificărilor profesionale internationale în manegementul riscului (PRMIA şi GARP); nivelul cursului este: mediu-avansat.

GRUPUL ŢINTĂ

Angajaţii din departamentele financiar-contabile, managementul riscului, operaţiuni, audit, IT, conformitate, din instituţiile de credit, IFN-uri, asigurări şi firme de investiţii, middle managementul din aceste instituţii, precum şi alte persoane interesate.

Programul este recomandat şi personalului din bănci şi instituţii financiare ne-bancare care activează în domeniul administrării riscurilor, care trebuie să facă dovada absolvirii unui curs de specializare organizat de instituţii de specialitate de natura organismelor de formare profesională, naţionale sau internaţionale,  care să ateste dobândirea unor cunoștințe în domeniul administrării riscurilor sau administrării investiţiilor, conform cerințelor autorităților de reglementare din industria financiar-bancară.

CONŢINUT

RISCUL OPERAŢIONAL

 • Originea riscului operaţional şi factorii de amplificare
 • Definirea riscului operaţional, diferenţe faţă de alte riscuri
 • Exemple practice

REGLEMENTĂRILE INTERNE SI INTERNAŢIONALE ÎN DOMENIUL RISCULUI OPERAŢIONAL

 • Basel II
 • Regulamentul BNR 5/2013
 • CRD IV şi CRR
 • Metode de cuantificare
 • Basel IV

 MĂSURAREA ŞI CONTROLUL RISCULUI OPERATIONAL

 • Indicatori cheie de risc operaţional
 • Scenarii de risc operaţional
 • Modele avansate de risc operaţional (AMA)
 • Analiza datelor de pierderi datorate riscului operaţional

LECTOR

dr. ADRIAN CODIRLAŞU, CFA, este un profesionist cu peste 20 de ani de experienţă în sistemul financiar.

Adrian deţine certificarea CFA din anul 2006 şi titlul de Doctor în Economie cu specializarea în finanţe internaţionale. Adrian are o experienţă de 10 ani în managementul riscului şi de cinci ani ca Senior Options Dealer în sistemul bancar şi este Profesor asociat al Şcolii Doctorale de Finanţe Bănci – DOFIN, în cadrul cărora predă materii precum pieţe financiare, instrumente derivate şi managementul riscului.

In prezent este Vicepresedinte al CFA România iar în perioada 2009 – 2011 precum şi între anii 2015 – 2020 a fost Preşedintele acestei asociaţii. Între 2011 – 2013 Adrian a fost preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari – Bancari din România. De asemenea, Adrian a ocupat poziţia de Economist Senior în cadrul departamentul de cercetare din cadrul Băncii Naţionale a României pentru aproape 6 ani.

DURATA SI PERIOADA DE DESFĂŞURARE A CURSULUI

Cursul se desfăşoară pe durata a 8 ore.

12 noiembrie 2022, între orele 09:00 – 17:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, avem rugămintea să o transmiteţi responsabilului de curs pe e-mail.

Cursul se va organiza ONLINE, pe platforma ZOOM. Pentru detalii click aici.

La finalul cursului, participanţilor li se va înmâna un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR şi ARB), cu 7 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).

Pentru tariful cursului şi alte detalii vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.

PERSOANA DE CONTACT:

Georgiana Gojgărea
Training specialist
telefon: 0748.886.819
e-mail: georgiana.gojgarea@ibr-rbi.ro