Membrii fondatori
și

Managementul riscurilor operaționale aferente TIC – abordare practică TIC si corelare cu standardul ISO 31.000

DESCRIERE

Seminarul prezintă un mod practic de abordare a managementului riscurilor, la nivel general si din perspectiva ISO 31.000 și cu aplicativitate din perspectiva riscurilor operaționale generate de tehnologia informației și a comunicațiilor (TIC), a tehnologiilor emergente din ce în ce mai prezente în mediul economico-financiar, cu un exemplu concret de evaluare a riscurilor.

Seminarul abordează managementul riscurilor plecând de la nevoia asigurării rezilienței operaționale a companiilor, a sistemului de guvenrnață, a cadrul general al managementului riscurilor, cu aplicare în domeniul riscurilor operaționale pentru susținerea conformității cu Directiva NIS 2, sau cu regulamentul DORA.

Cursul se finalizează cu o perspectivă asupra cadrul recomandat de standardul ISO 31.000 care prezintă abordarea sistematică, procedurală și organizatorică a managementului riscurilor la nivel general, nu numai din perspectiva operațională.

GRUPUL ŢINTĂ

Conducere, management de companii/departamente, manageri și specialiști din domeniul managementului riscurilor, specialişti riscuri IT, auditori, specialiști control intern, personal care asigură implementarea NIS 2 sau DORA, CIO/manageri IT, CISO/specialiști securitate cibernetică, specialiști IT a altor reglementările naționale specific dar și cei care vor fi impactați ca fiind parte a ecosistemului economico-financiar, terțe părți/furnizori ai industriilor impacate de NIS 2 sau DORA, etc.

CONŢINUT

  • Cadrul rezilienței operaționale pentru asigurarea gestiunii guvernanței și a riscurilor în aplicarea NIS2/DORA
  • Cadrul managementul riscurilor din perspectiva guvernanței și a NIS2/DORA
  • Riscurile operaționale aferente sistemelor TIC
  • Metodologia de evaluare a riscurilor operaționale generate de TIC
  • Standardul de gestiune a riscurilor ISO 31000:2018

LECTOR

Lect. univ. dr. ing. ec., MBA Călin Mihai RANGU, are o experiență de 30 de ani în domeniul financiar-bancar, în domeniul managementului guvernanței, a managementului IT și al riscurilor operaționale, a tehnologiilor financiar-bancare, a supravegherii piețelor financiare, din care peste 20 ani de management strategic și operațional, activând:

  • 12 ani ca director de direcție în cadrul autorităților de reglementare și supraveghere financiară– bancară (ASF, BNR) si al Fondului de Garantare a Asiguraților, coordonând elaborarea Normei 4/2015 a ASF referitoare la riscurilor operaționale generate de IT și activitățile aferente managementului riscurilor la nivelul FGA
  • 8 ani director IT/CIO în cadrul Raiffeisen Bank România și doi ani CEO al subsidiarei Raiffeisen Informatik în România
  • 5 ani ca președinte al Institutului de Studii Financiare și membru în boardul EFICERT (European Financial Certification Organisation)
  • 4 ani vicepreședinte al Comitetului InsurTech și 7 ani membru al Comitetului pentru Inovații Financiare și Protecția Consumatorilor din cadrul Autorității Europene de Asigurări și Pensii Ocupaționale/Frankfurt, membru al European Financial Innovation Forum la nivelul UE
  • decan si lector universitar al Facultății de Științe Economice si Administrarea Afacerilor din cadrul Universității
  • expert în economie digitală, înregistrat în registrul REXCD al Ministerului Cercetării, Invocării și Digitalizării

Călin Rangu a primit o serie de premii în domeniul managementului, a publicat două cărți, capitole de carte, două manuale de curs, o serie de articole științifice, peste 100 de articole de specialitate în domeniul financiar-bancar, IT, Fintech, al tehnologiilor bancare, al securității sistemelor informatice şi multe altele.

PERIOADA DE DESFĂŞURARE:

TBC, orele 9:00 – 13:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. Cursul se desfăşoară online, pe platforma ZOOM.

La finalul cursului, participanţii vor primi un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR şi ARB), cu 4 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).

PERSOANĂ DE CONTACT:

Bogdan Trifescu, specialist Formare

Telefon: 0748886814

Email: bogdan.trifescu@ibr-rbi.ro