Membrii fondatori
și

Institutul Bancar Roman este implicat, ca partener, in urmatorul proiect finantat din fonduri UE:

Titlul proiectului: Financial Services Sector ‘Triple E’ Qualifications

Acronim: Triple-E

Proiectul este finantat in cadrul urmatorului program UE:

Program: INVATARE PE TOT PARCURSUL VIETII Centralizat

Sub-program: LEONARDO DA VINCI

Parteneri:

European Banking & Financial Services Training Association (EBTN) www.ebtn-association.eu
Warszawski Instytut Bankowości (WIB) www.wib.org.pl
Hellenic Banking Institute of the Hellenic Bank Association (HBA) www.hba.gr
Romanian Banking Institute (RBI) www.ibr-rbi.ro
Frankfurt School of Finance & Management (FS) www.frankfurt-school.de
ABISERVIZI SpA – ABIFORMAZIONE www.abiformazione.it
The Chartered Institute of Bankers in Scotland (CIOBS) www.charteredbanker.com
Malta Union of Bank Employees (MUBE) www.mube.org
Institute of Banking Education NBS www.nbs.sk

 CLICK AICI PENTRU A ACCESA WEBSITE-UL PROIECTULUI: http://www.triple-e-ebtn.eu/

Descrierea proiectului:

In sectorul serviciilor financiare (FSS) din UE exista o varietate de politici si practici nationale in ceea ce priveste calificarile pentru angajatii din sector, iar scopul Proiectului Triple-E este sa schimbe acest lucru. Calificarile si certificarile importante pentru angajati ar trebui create bazandu-se pe cele mai bune practici in domeniu, ar trebui agreate de catre toate persoanele interesate, ar trebui descrise si communicate clientilor in mod transparent, ar trebui sa fie verificabile si actualizate in mod constant.

Proiectul Triple E are drept scop o contributie importanta la dezvoltarea sistemelor sectoriale ale calificarilor (nationale si europene), prin incorporarea ECVET, in conformitate cu recomandarea specifica a UE.  In plus, proiectul va sprijini imbunatatirea sistemelor de training prin dezvoltarea de Ghiduri Europene inovative, pentru definirea calificarilor profesionale in termeni de rezultate ale invatarii, cu atribuire de puncte ECVET, de nivel EQF, si respectand criteriile de asigurare a calitatii.

Principalele rezultate:

– Ghiduri pentru definirea Calificarilor sectoriale Triple E

– standarde de calitate pentru implementarea ECVET

– exemplu concret de Calificare Triple E (Certificatul EFCB revizuit)

IBR se va implica in principal in Activitatea 4 (Work Package 4)Testarea Ghidurilor si a Standardelor de calitate ECVET (revizuirea EFCB); mai precis, se va implica in revizuirea continutului si a structurii  programului Certificatul EFCB (European Foundation Certificate in Banking).

Prima intalnire a proiectului – Kick-Off Meeting – a avut loc la Roma, pe 9-10 octombrie 2013, fiind gazduita de catre  Asociatia Bancilor din Italia (ABI).  Dr. Gabriela Hartescu, Director General, si Dr. Emanuela Savu, Training Manager,  au reprezentat Institutul Bancar Roman la Kick-Off Meeting.

A doua intalnire a proiectului a avut loc la Varsovia, pe 27-28 martie 2014, fiind gazduita de catre Warszawski Instytut Bankowości din Polonia (WIB). Dr. Gabriela Hartescu, Director General, si Emilia Frunza, Training Manager,  au reprezentat Institutul Bancar Roman la cea de-a doua intalnire a partenerilor.

Intalnirea interimara a proiectului a avut loc la Bruxelles, pe 18-19 septembrie 2014 si a fost gazduita de catre EBTN, la sediul European Banking Federation (EBF). Tot pe 18 septembrie a avut loc si European Consultation Seminar, la sediul EBF, la care au participat stakeholders  din domeniile bancar, educational, politici sociale si resurse umane, din toate tarile in care sunt prezenti membri EBTN. Ca invitat din partea Institutului Bancar Roman a participat doamna Simona Mihai, expert in cadrul Directiei de Resurse Umane a Bancii Nationale a Romaniei. Pentru mai multe detalii privind European Consultation Seminar, va rugam consultati comunicatul de presa publicat mai jos.  IBR a fost reprezentat atat la seminarul european de consultari, cat si la intalnirea interimara a proiectului, de catre Dr. Emanuela Savu, Training Manager si Emilia Frunza, Training Manager.

A patra intalnire a proiectului a avut loc la Edinburgh, pe 26-27 martie 2015, si a fost gazduita de catre Chartered Institute of Bankers in Scotland (CIOBS). IBR a fost reprezentat de catre Dr. Gabriela Hartescu, Director General si Dr. Emanuela Savu, Training Manager. Impreuna cu CIOBS, partenerul IBR pentru Work Package 4, IBR a prezentat „Methodology and Tools for the Testing Phase” si „EFCB Learning Outcomes”.

Institutul Bancar Român a organizat la sediul sau din Bucuresti un grup de lucru (“National consultation workshop”), în data de 20 mai 2015, în cadrul căruia s-au prezentat obiectivele fazei de testare, cei 3 piloni ai Standardului Triple E şi revizuirea Certificatului Bancar European (European Foundation Certificate in Banking – EFCB), ca o calificare Triple E. La eveniment au participat profesionişti din HR şi Training, furnizori de educaţie (vocaţionali şi academici), asociaţii şi patronate profesionale, autorităţi publice şi private implicate în dezvoltarea standardelor profesionale şi evaluarea competenţelor, precum şi alte persoane intresate de noutăţile pe plan european în dezvoltarea calificărilor profesionale. Discuţiile între participanţi s-au concentrat pe dezvoltarea abilităţilor şi competenţelor profesioniştilor din industria serviciilor bancare, şi pe testarea acestora la finalul studiului unei calificări/certificări profesionale. De asemenea, s-au exprimat opinii conform carora in design-ul unei calificări profesionale din domeniul financiar-bancar, trebuie implicate, prin consultari, toate partile interesate: viitori studenti, profesori, angajatori, furnizori de formare, organisme de acreditare. Acesta este si unul dintre principalele deziderate ale proiectului Triple E, in cadrul caruia exista mai multe livrabile care implica ample consultari la nivel national si european, privind standardul de calitate Triple E.

Intalnirea finala a partenerilor a avut loc la Bruxelles, pe 23 septembrie 2015. S-a discutat raportul final asupra proiectului, precum si planul de exploatare si sustenabilitate pentru anul urmator.

Tot la Bruxelles, pe 24 septembrie, a avut loc conferința europeană finală, care a coincis cu lansarea standardului TripleE, și la care au participat peste 100 de persoane din partea instituțiilor Europene interesate de rezultatele proiectului.

Ultima activitate din cronologia proiectului a fost National InfoDay, pe care IBR a organizat-o la sediul său pe 29 septembrie 2015, cu scopul de a disemina cele mai noi detalii și informații despre proiect către părțile interesate din România.

Comunicate de presa:

EBTN successfully launches quality standard for professional qualifications in the European banking and financial services industry

The Triple E Standard, a case of excellence in Europe-final

EBTN – press release – Triple E Consultation Seminar

PRESS RELEASE ‘EBTN further invests in Triple E Qualifications’

EBTN ready to launch new qualification standard for the European financial services sector