Membrii fondatori
și

Directiva Uniunii Europene nr. 2366/2015 privind serviciile de plată în cadrul pieţei interne – Payments Services Directive (PSD2) si perspective de implementare PSD3

OBIECTIVE

Institutul Bancar Român (IBR) și Asociația Română a Băncilor (ARB) organizează un workshop privind prevederile Directivei Uniunii Europene nr. 2366/2015, document care va reglementa piaţa plăţilor din Europa, cu implicaţii multiple asupra industriei plăților.

GRUPUL ŢINTĂ

Workshop-ul este destinat managementului şi specialiştilor în domeniile: plăți, conformitate, IT și securitate IT&C din instituţiile de credit.

TEMATICA

Directiva EU nr. 2366/2015 a Consiliului și  Parlamentului  European privind serviciile de plată în piața internă, publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 23 decembrie 2015 va fi transpusă în legislația națională şi va fi aplicabilă începând cu data de 13 ianuarie 2018. Această Directivă este varianta revizuită a Directivei Serviciilor de Plăți – Directiva CE 64/2007 – transpusă în legislația românească prin OUG nr. 113/2009 privind serviciile de plată.

Directiva va avea un impact important asupra instituțiilor de credit, prin elementele de noutate pe care le aduce, în special prin obligația băncilor de a da acces la contul bancar așa numiților Third-Party-Provider (TPP) – furnizori din afara sistemului bancar care oferă servicii de plăți.

 Conţinutul tematic

  • Scop, aplicabilitate şi aria de acoperire
  • Principalele elemente de noutate ale Directivei CE 2366/2015-PSD2 faţă de Directiva CE 64/2007 – PSD1
  • Obligații care revin instituțiilor de credit
  • O noua categorie de furnizori de plăți: Third-Party-Provider (TPP):

– tipuri
– obligații

  • Cerințe tehnice privind autentificarea și comunicarea securizată
  • Impactul asupra furnizorilor și utilizatorilor serviciilor de plăți

LECTOR

Luminiţa Şoitu, şef Departament Administrarea schemelor, în cadrul Asociaţiei Române a Băncilor, fiind responsabilă cu coordonarea Comisiei SEPA şi a mai multor grupuri de lucru: Scheme de plăţi, Directiva UE 2015/2366 (Payments Services Directive 2 – PSD2), Standarde SEPA. De asemenea, este Preşedinte al Comisiei Decontări şi operaţiuni în lei, ARB. Are o experienţă de peste 25 de ani în diverse bănci comerciale şi numeroase certificări în domeniu.

Perioada de desfăşurare

15 octombrie 2024, între orele 15:00 – 19:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, avem rugămintea să o transmiteţi responsabilului de curs, pe e-mail.

Cursul se va organiza ONLINE, pe platforma ZOOM.

La finalul cursului, participanţilor li se va înmâna un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR si ARB), cu 4 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).

Amănunte cu privire la derularea programelor şi a procedurilor de înscriere pot fi obţinute la adresa de e-mail: sanda.voinescu@ibr-rbi.ro;  telefon 0748 886 820.