Membrii fondatori
și

Noi practici de identificare a fraudei: furt de Identitate, bancnote contrafacute, diplome și CV, examinare grafoscopică în domeniul expertizei criminalistice

DATĂ SUSȚINERE CURS: 20 martie, 2025

OBIECTIV

Seminarul aduce în premiera o manieră nouă de abordare, în identificarea și investigarea cazurilor de falsificare actualelor/noilor buletinelor de identitate, pașapoarte (EU, RO, MD), bancnote, semnături și diplome de studii/CV-uri.

Necesitatea majoră a cursului va permite răspunsul la următoarele întrebări:

  • Pot identifica un client cu act de identificare/pașaport/permis auto falsificat?
  • Reușesc să identific o bancnotă falsă înainte să livrez un produs?
  • Pot determina autenticitatea/veridicitatea unei semnături?
  • Angajez în cadrul firmei candidați care pretind finalizarea unor studii/informații CV, fără ca acestea să fie reale?

GRUPUL ŢINTĂ

Seminarul este recomandat, în special, angajaţilor din reţeaua instituţiilor financiare şi non-comerciale, care interacţionează în mod direct sau indirect cu clienţii, cât şi persoanelor care îşi desfăşoară activitatea în departamentele antifraudă, control intern, audit intern, AML, conformitate, securitate bancară, analiză credite PF/PJ, resurse umane, risc, front-office, vânzări, administrare numerar, etc.

CONŢINUT

Modulul I se concentrează pe detectarea și prevenirea furtului de identitate, inclusiv:

  • Detectarea și Prevenirea Furtului de Identitate: Vă vom familiariza cu tipurile de furt de identitate, atât în mediul fizic, cât și online. Veți învăța să recunoașteți cauzele fundamentale ale acestor infracțiuni, cu accent pe aspectele relevante pentru industria bancară.
  • Expertiză în Elemente de Securitate: Vom introduce o abordare detaliată și aplicată privind identificarea elementelor de securitate în documente (algoritmi de generare, checksum, MRZ, etc.), inclusiv structura acestora și tehnologiile ultraviolete, cu exemple concrete bazate pe buletine contrafăcute.
  • Profilingul Comportamentului Infractorului: Vă vom dezvălui tehnici avansate pentru a identifica și interpreta semnalele verbale, non-verbale, para-verbale și cognitiv, cu aplicabilitate directă în contextul sectorului bancar.
  • Noile Tendințe în Furtul de Identitate: Veți fi informat în privința celor mai recente evoluții și amenințări în ceea ce privește furtul de identitate, inclusiv fraudele legate de noile buletine cu CHIP, elementele de securitate suplimentare și trandurile internaționale.
  • Investigația Darknet și Tehnici Post-Detectare: Vă vom oferi o privire profundă asupra metodelor de comercializare a buletinelor false pe rețele Darknet, împreună cu tehnicile aplicate în etapa post-detectare a furtului de identitate, cu implicații directe asupra instituțiilor financiare.

Modulul II Identificarea și adminitrarea Bacnotelor Contrafacute

  • Acest modul vă va învăța să distingeți și să apreciați elementele de securitate de vârf, precum filigranele sofisticate, cerneala cu adaptare la lumină ambientală, microtextul subtil, benzi de securitate complexe, hologramele sofisticate și elementele optice variabile uluitoare.
  • În cel de-al doilea modul, vă veți concentra asupra expertizei aplicate asupra bancnotelor din polimer, atât în ceea ce privește cele mai recente tehnologii, cât și modurile de operare ale falsificatorilor de elită:

Analiza Maestrului Falsificator: Vom explora cazistica și expertiza aplicată în fața celui mai talentat falsificator de bancnote din polimer, demontând cu minuțiozitate modul său de operare și dezvăluind tehnicile avansate de detecție, toate ilustrate cu exemple practice concrete.

Modulul III Detectarea Falsului în Pașapoarte și Permise Auto

  • Elementele de Securitate Cruciale: Aici veți învăța să identificați și să apreciați cu precizie elementele de securitate esențiale din pașapoarte și permise auto, dobândind abilități practice pentru recunoașterea documentelor autentice și distingerea acestora de contrafaceri, cu ajutorul unor exemple relevante.
  • Integrarea Măsurilor Scriptice și Comportamentale: Veți fi ghidați în recunoașterea semnelor comportamentale și verbale ale posibililor infractori, ceea ce vă va permite să evaluați documentele în contextul dat.

Modulul IV: Analiza CV-urilor False și a Diplomelor de Studii Contrafăcute

  • Elementele de Identificare ale Diplomelor Contrafăcute: Veți învăța să identificați semnele distinctive ale diplomelor contrafăcute, inclusiv licențe, masterate și doctorate.
  • Analiza CV-urilor False la Angajare: Vom explora modalitățile de recunoaștere a CV-urilor false în procesul de recrutare și soluțiile de prevenire, precum și background screening-ul.
  • Expertiza în Controlul Pre-Angajare și Post-Angajare: Invitați specialiști în comunicare pentru a discuta despre experiența și eficacitatea controalelor pre-angajare și post-angajare.

Modulul V: Recunoașterea Semnăturilor False și Examinarea Grafoscopică

În cadrul celui de-al cincilea modul, vă veți concentra pe recunoașterea semnăturilor false și examinarea grafoscopică, cu următoarele aspecte:

  • Recunoașterea Semnăturilor False: Vă vom ghida în identificarea semnăturilor false, analizând decodificările și principalele metode de scriere folosite în aceste cazuri.
  • Examinarea Grafoscopică: Vom explora tehnicile și metodele utilizate în examinarea grafoscopică a semnăturilor, oferind exemple practice concrete de semnături false și modalități aplicate pentru identificarea lor.

LECTOR

Silviu Gresoi CFE, PRINCE2, ITILV3 este Examinator de fraudă certificat ACFE Statele Unite, cu peste 15 ani experienţă în coordonarea activităţii Antifraudă, Recuperări de creanţe (bănci, asiguratori, telecom) Energie și Investigații Speciale.

Este formator certificat de către IBR şi autorizat de către ANC prin lucrarea FACS – Sistem de codificare a acţiunilor faciale.

Membru al Asociaţiei Examinatorilor Certificaţi de Fraudă din Statele Unite şi Secretar General al APCF – Asociaţia pentru Prevenire si Combatere a Fraudelor, a participat la trainiguri de specializare în prevenirea şi combaterea fraudelor desfășurate în afara țării: EUROPOL – European Cybercrime Centre (Haga – Olanda) 2015 – 2018, IDC Security (Praga – Cehia) 2016, Intel Security/McAfee (Amsterdam – Olanda) 2016. Student Doctorand in cadrul Universitatii Politehnica Bucuresti, Facultatea Automatica și calculatoare, specializarea ingineria sistemelor – “Detectarea fraudelor din Energie folosind Data mining şi machine learning.”

DURATA CURSULUI

Cursul se desfăşoară pe durata a 12 ore (1 zi si jumatate).

PERIOADA DE DESFĂŞURARE

20 martie 2025, orele 16:00 – 20:00 si  21 martie 2025, orele 9:00 – 17:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, o puteţi transmite responsabilului de curs, pe e-mail.

Cursul se va organiza ONLINE, pe platforma ZOOM.

La finalul cursului, participanţilor li se va elibera un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR şi ARB), cu 11 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).

Pentru tariful cursului şi alte detalii vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.

PERSOANĂ DE CONTACT:

Anca Străchinescu, Specialist formare

Tel.: 0748886818, e-mail: anca.strachinescu@ibr-rbi.ro