Membrii fondatori
și

Contabilitatea financiară a unei companii pe înțelesul tuturor

DATĂ SUSȚINERE CURS: 19 septembrie, 2024

– modul de bază: pre-analiza economico-financiară –

DESCRIERE

Seminarul vizează tehnici de citire şi interpretare a documentelor financiar-contabile ale unei companii prin decodificarea principalelor conturi şi înțelegerea principalelor corelații dintre acestea, prin „ochii” oricărui cititor interesat (non-economiști şi economiști).

Motto: Învață sa înveți… contabilitate pentru viaţă, nu pentru școală!

Dealtfel, cred că viața este ca un registru de contabilitate ce reflectă principul lui „ a fi” în manifestare, cu valorile adunate în „T”-ul sintetic al fiecăruia din noi, iar acest principiu spune că ceea ce oferim este în echilibru cu ceea ce primim!

Fiecare balanță de verificare ne spune povestea de viaţă a companiei, oglindește strategiile de business şi ne dezvăluie calitatea actului managerial!

Dorești să o poți descifra şi tu cu ușurință şi cu maximă curiozitate, fără să simți limitările date de mintea noastră, cum ar fi: „nu sunt contabil, nu am înțeles niciodată cum funcționează conturile!”; niciodată nu știu ce îmi explică contabilul sau de ce îmi cere anumite documente!”; „cum pot ca administrator să îmi înțeleg mai bine business-ul, ce pot să fac mai bine?”; „cum să îmi deschid o companie, ce ar fi de știut pentru un start cu dreptul?”; „am făcut cândva cursuri de contabilitate, însă nu mi-a plăcut niciodată contabilitatea, nu am reținut mai nimic, am învățat mecanic note contabile ca să trec examenul!” … ați avut genul acesta de întrebări?!?

Dacă DA, atunci ai ales cursul potrivit! Recomandarea este de a urma acest modul înainte de a aplica la cele de analiză financiară (nivel bază – mediu/ avansat).

OBIECTIVE

Vă veți dezvolta competenţele de prim diagnostic economic, plecând de la decodificarea limbajului principalelor clase de conturi din balanța de verificare a societății analizate. Veți transpune cu ușurință informațiile într-o radiografie a societății, înțelegându-i rezultatele la acel moment al analizei („de ce”-urile sale; strategia sa) şi evaluând nevoile sale de finanţare posibile.

Veți cunoaște aplicat cum citind balanța de verificare, puteți să identificați elemente cheie din activitatea economică şi financiară a companiei, adică veți putea face o pre-analiză de bază a situațiilor financiar-contabile ale companiei, veți interpreta şi înțelege logic legătura dintre balanța de verificare, bilanțul contabil şi contul de profit sau pierdere al oricărei companii.

Sunteți invitați la un seminar interactiv, în care dialogul şi lucrul aplicat pe studiile de caz pregătite sau cele aduse la masa discuțiilor chiar de dumneavoastră, ca participanți, vor genera înțelesuri logice, precum şi răspunsuri la posibile întrebări, dezvoltându-vă abilitățile de citire, calcul şi interpretare a informaților din situațiile financiar-contabile ale firmei.

GRUP TINTA

Studenţi/masteranzi/doctoranzi, antreprenori, contabili, economişti,  persoane implicate din roluri diferite în activităţi economico-financiare – persoane ce nu deţin cunoştinţe în domeniu, însă care îşi doresc dezvoltarea competenţelor de analiză economico-financiara de baza în mod experenţial şi aplicat.

CONTINUT

  1. Contabilitatea financiară a companiei şi rolul său
  2. Despre planul de conturi general şi limbajul conturilor reflectate în balanța de verificare a unei companii
    • Ce este un cont şi cum funcționează?
    • Conturile de activ & conturile de pasiv- ce reprezintă, exemple pentru o înțelegere logica a acestora
    • Corelațiile principale dintre conturi si legătura lor cu obiectul principal de activitate al companiei
    • Decodificarea balanței de verificare prin limbajul conturilor
      • Recunoașterea modelor de balanțe de verificare utilizate în contabilitatea firmei
      • Principalele corelații între clasele de conturi – focus conturi „cheie”, conturi „capcană”
      • Cum citim şi interpretăm balanța de verificare? – aplicații practice
  1. Viziunea economică asupra companiei – înțelegerea situațiilor financiar-contabile
    • Bilanțul contabil – concept, rol, reflectarea activului şi pasivului unei companii prin limbajul claselor de conturi

 Indicatorii de bilanț – mod de calcul

  • Contul de profit şi pierdere- concept, rol, reflectarea rezultatului net prin limbajul conturilor specifice

 Indicatorii de rentabilitate – mod de calcul

  1. Studii de caz – aplicații practice
  2. Concluzii şi Feedback

LECTOR

Monica Maioru este Business Development Coordinator în cadrul BRD – Groupe Societe Generale din toamna anului 2023. Anterior, a fost manager de produse verzi în cadrul Departamentului Fonduri Europene, Programe Naționale şi Parteneriate, iar o perioadă de timp a fost coordonatorul echipei de formare a BRD – Groupe Societe Generale.

Este licențiată a ASE București, Facultatea Finanțe-Bănci-Contabilitate, cu master postuniversitar la Universitatea Craiova, specializarea Analiză diagnostic şi evaluarea afacerilor.

Monica a parcurs treptele în carieră de la economist la director economico-financiar într-o unitate de producţie din industria uşoară, iar din 2003 experienţa profesională a continuat în domeniul bancar, unde a inceput ca şi consultant pentru companii, următorii 15 ani fiind dedicaţi Resurselor Umane, cea mai mare parte a acestei perioade fiind în cadrul activităţii de training, pentru ca începând cu 2022 să revină în business, ca manager de produse.

Este contributor din partea BRD şi în mediul universitar, fiind implicată în diferite proiecte cu universităţi, susţinând formări pe tematici, precum: comunicare, gândirea critică, contabilitate şi analiza financiară pe înţelesul tuturor.

Motto-ul sau este „învaţă să înveţi! Inspiraţia este mai importantă decat cunoaşterea!”

Ioan Slavici spunea ca „ Menirea firească a şcolii nu este să dea învăţătură, ci să deştepte cultivând destoinicirile intelectuale, trebuinţa de a învăţa toata viaţa.”

DURATA CURSULUI

Cursul se desfăşoară pe durata unei zile şi jumătate cu un total de 12 ore.

PERIOADA DE DESFASURARE

19 – 20 septembrie 2024, joi – orele 13:30 – 17:30 şi vineri – orele 9:00 – 17:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, o puteţi transmite responsabilului de curs, pe e-mail.

Cursul se va livra ONLINE, pe platforma ZOOM.

La finalul cursului, participanţii vor primi un certificat, emis de IBR (sub egida membrilor fondatori: BNR şi ARB), cu 11 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs).

Pentru tariful cursului şi alte detalii vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.

PERSOANA DE CONTACT

Gabriela Dumitrache

Specialist training

Telefon mobil: 0748.886.822;

e-mail: gabriela.dumitrache@ibr-rbi.ro