Membrii fondatori
și

Instrumente de Analiză Financiară: de la date la decizii practice pentru creșterea performanțelor financiare ale companiilor

DATĂ SUSȚINERE CURS: 5 iunie, 2025

CADRUL GENERAL

Viața unei companii poate fi asemănată cu a oricărui organism viu din universul nostru, pornind de la nașterea ei prin actul de înființare al proprietarilor, dezvoltarea și creșterea/extinderea activității ei, în unele situații, atingând și punctul în care se închide. Pe parcursul desfășurării activității ei, o companie interacționează cu diverși parteneri, clienți, concurenți, furnizori, finanțatori care își doresc să o cunoască mai bine dacă intenționează să aibă relații de afaceri cu aceasta.

Acești parteneri vor căuta răspunsuri la diferite întrebări: cine (cine sunt proprietarii, cine sunt concurenții), ce (ce face compania, ce bunuri produce, ce servicii prestează), cum (cum se produce produsul, cum este creat serviciul), pentru cine (cine sunt clienții) și de ce (cu ce scop există această companie), de unde au resursele de finanțare, care sunt oportunitățile de creștere, etc. Astfel, pentru a găsi răspunsuri la întrebări, un prim pas ar fi o analiză a unor date sau informații puse la dispoziție de către companie.

Obiectivele acestui curs sunt următoarele: (i) revizuirea unor cunoştinţe teoretice referitoare la analiza financiară a unei companii, ii) crearea abilităților practice în calculul și interpretarea unor indicatori financiari critici prin intermediul studiilor de caz care vor fi supuse lucrului în echipă, iii) formularea rapidă și clară a concluziilor și prezentarea într-un context lărgit al mediului economic în care își desfășoară activitatea companiei.

OBIECTIVUL CURSULUI

La finalul cursului, participanţii:

  • vor ști să identifice factorii macro-economici care influențează activitatea și performanțele unei companii;
  • vor dobândi cunoștințele necesare unei analize a performanțelor și riscului unei companii;
  • vor ști să plaseze compania pe piața pe care activează, din punct de vedere al performanțelor obținute, prin analiza comparativă cu companii similare identificate conform unor criterii pre-stabilite;
  • vor ști să sintetizeze observațiile rezultate sub forma unor concluzii clare;
  • vor ști să identifice punctele slabe ale unei companii și vor propune soluții de imbunătățire a unor indicatori financiari și a performanțelor companiei.

GRUPUL ŢINTĂ

Cursul se adresează:

  • angajaților din departamentele de analiză financiară și de risc ale băncilor comerciale;
  • managerilor responsabili de Key Accounts, precum și celor din departamentele de Credit Controlling;
  • persoanelor cheie din diviziile de vânzări corporative, care sunt interesate în riscul de contrapartidă asociat partenerilor comerciali;
  • Antreprenorilor interesați de gestiunea companiei/companiilor deținute;
  • Investitorilor – pentru analiza, evaluarea și monitorizarea financiară a companiilor și a deciziilor de investiții pe piață.

STRUCTURA CURSULUI

Analiza contextului economic în care o companie își desfășoară activitatea

  • Factorii de influență a evoluției mediului economic și indicatorii aferenți cuantificării acestora;

Studii de caz, dezbateri.

Identificarea necesarului sau excedentului de finanțare pe termen scurt a companiei

  • Determinarea necesarului/excedentului de finanțare pe termen scurt și adecvarea acestuia la specificul activității operaționale a companiei;
  • Există un optim al capitalului circulant net ?

Studii de caz, dezbateri.

Cât de important este Cash-ul         

  • Identificarea modului în care compania generează cash;
  • Elementele fluxului de numerar (Cash Flow);
  • Profit vs. Cash Flow – putem avea unul fără celălalt ?
  • Este un semnal negativ dacă avem o trezorerie pozitivă sau negativă ?
  • Ce alegem să facem în cazul în care avem o trezorerie pozitivă sau negativă ?

Studii de caz, dezbateri.

Calitatea și sustenabilitatea veniturilor și a profiturilor     

  • Evenimente recurente & operaționale versus Evenimente extraordinare/ excepționale / non operaționale;
  • Recunoașterea veniturilor & cheltuielilor, metode de manipulare;

Studii de caz, dezbateri practice.

Principalii indicatori financiari relevanți în analiza financiară – descriere şi definire, când şi unde ȋi folosim          

  • Indicatori de profitabilitate (marja profitului brut/net, ROA, ROE, Asset turnover, ROIC);
  • Indicatori de lichiditate (Current & Quick Ratio);
  • Indicatori de ȋndatorare (Debt to Equity, Interest Coverage, Debt Ratio, DSCR);
  • Indicatori de eficiență operațională & ciclu de conversie a numerarului (DSO, DPO, DIO, Working Capital Ratio);
  • Indicatori de interes pentru investitori externi
  • Sisteme de rating, modalități optime de calibrare a sistemelor de rating;
  • Modele de analiză a riscului de faliment.

Arii de îmbunătățit   

  • Identificarea dezechilibrelor din activitatea companiei care pot avea efecte nedorite semnificative.
  • Efectuarea de analize de senzitivitate pentru a alege metoda cea mai bună pentru îmbunătățirea performanțelor.

Studii de caz, dezbateri practice.

LECTORI

Dr. Carmen LIPARĂ – Evaluator, ASE București, VERIDIO SRL

Carmen Lipară este un profesionist cu o experiență vastă în piețele financiare, având peste 20 ani de expertiză în evaluarea afacerilor, analiza piețelor financiare și modelare economică. De-a lungul carierei sale, a ocupat diferite poziții în domeniul cercetării financiare și al consultanței, contribuind la dezvoltarea strategiilor de evaluare și la analiza complexă a piețelor.

Carmen a fost Manager în cadrul departamentului de Evaluare, Modelare și Economie al unei prestigioase firme din Big Four, unde a coordonat proiecte de evaluare financiară, modelare economică și consultanță strategică pentru clienți din diverse industrii. Rolul său a implicat utilizarea unor metodologii avansate de evaluare și analiză, având un impact semnificativ asupra procesului decizional al organizațiilor cu care colaborează.

Anterior, între 2010 și 2017 a fost Head of Financial Markets Researc la BRD-GSG. În această poziție, a coordonat echipa de analiști financiari și a supervizat elaborarea unor studii de piață, analize macroeconomice și prognoze financiare esențiale pentru strategiile de investiții ale băncii.

Pe lângă activitatea sa în sectorul privat, Carmen are o carieră academică. Deține un doctorat în finanțe și, din 2002, este lector la Departamentul de Finanțe al Academiei de Studii Economice din București. Aici, predă cursuri și seminarii specializate în finanțe corporative, piețe de capital și evaluarea afacerilor, contribuind la formarea viitoarelor generații de specialiști în domeniul financiar.

Cu o expertiză extinsă atât în mediul academic, cât și în cel corporate, Carmen este recunoscută pentru capacitatea sa de a integra analiza teoretică cu aplicabilitatea practică, oferind soluții eficiente și inovatoare în domeniul evaluării financiare și al piețelor de capital.

Pe lângă activitatea sa în sectorul privat, Carmen are o carieră academică. Deține un doctorat în finanțe și, din 2002, este lector la Departamentul de Finanțe al Academiei de Studii Economice din București. Aici, predă cursuri și seminarii specializate în finanțe corporative, piețe de capital și evaluarea afacerilor, contribuind la formarea viitoarelor generații de specialiști în domeniul financiar.

Cu o expertiză extinsă atât în mediul academic, cât și în cel corporate, Carmen este recunoscută pentru capacitatea sa de a integra analiza teoretică cu aplicabilitatea practică, oferind soluții eficiente și inovatoare în domeniul evaluării financiare și al piețelor de capital.

Vlad Iurea – Specialized Lending & Structured Finance Large Corporate Expert, OTP România

Vlad Iurea este un profesionist în domeniul financiar – bancar, cu o vastă experiență în analiza financiară, evaluarea afacerilor și structurarea finanțărilor, dobândită în urma colaborării cu clienți din sectoare variate, de la întreprinderi mici și mijlocii la corporații.

Este evaluator autorizat specializat în Evaluarea întreprinderilor, membru ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din Româna) și membru AAFBR (Asociatia Analiştilor Financiari-Bancari din Romania).

De-a lungul carierei de mai mult de 20 de ani, Vlad a îndeplinit mai multe roluri bazate pe activitatea de analiză financiară, finanțare și management de produse de finanțare, participând totodată în mod activ la dezvoltarea profesională a echipelor pe care le-a coordonat. Vlad a fost responsabil de managementul și dezvoltarea produselor și proceselor de creditare, contribuind la îmbunătățirea fluxurilor de aprobare a creditelor destinate finanțării activității curente și reducerea riscurilor operaționale.

Expertiza acumulată în finanțarea proiectelor și modelare financiară l-au transformat într-un consultant de încredere pentru dezvoltarea de soluții financiare personalizate, susținând proiecte de finanţare a investiţiiilor în domenii diverse precum Comerţ, Energie și Real Estate. Pe lângă atribuțiile operaționale specifice, abilitățile de explica concepte financiare într-un mod clar și accesibil, au determinat organizarea și livrarea unor programe educaționale dedicate dezvoltării profesionale a participanților, incluzând traininguri și workshopuri de analiză financiară pentru diverse niveluri de experiență. Participanții la aceste programe au fost în principal analiști de credit și persoane implicate în procesul de consiliere din domeniul comercial și bancar.

De asemenea, a susținut traininguri cu diverse teme din domeniul  gestiunii financiare a întreprinderii, precum  și din domeniul  analizei informațiile contabile și financiare, în vederea finanțării afacerilor de către bănci.

DURATA CURSULUI

Cursul se desfăşoară pe durata a două zile (16 ore).

DATA DE DESFĂŞURARE

05 – 06 iunie 2025 , orele 09:00 – 17:00

Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, o puteţi transmite responsabilului de curs, pe e-mail.

Cursul se va organiza ONLINE, pe platforma ZOOM. 

La finalul cursului, participanţilor li se va transmite pe email un certificat emis de IBR, sub egida membrilor fondatori: Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor, cu 14 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs), în termen de maxim 2 saptămâni de la data cursului. Certificatul în format fizic poate fi ridicat de la sediul IBR, str. Negru Voda nr. 3, Bucureşti, sector 3.

Pentru tariful cursului şi alte detalii vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.

Persoană de contact:

Maria Plăişanu

Coordonator compartiment

Unitatea Cursuri de Scurtă Durată

Telefon mobil: 0748.886.846

e-mail: maria.plaisanu@ibr-rbi.ro