Membrii fondatori
și

Standardul ISO20022 din perspectiva tranzacțiilor de plată

DATĂ SUSȚINERE CURS: 28 mai, 2025

OBIECTIVE

Pentru o mai bună cunoaștere a noilor standarde europene ce sunt implementate în piața plăților, Institutul Bancar Român și Asociația Română a Băncilor organizează un curs de prezentare generala a standardului ISO20022 utilizat pentru mesajele de plată.

GRUPUL ŢINTĂ

Cursul este util tuturor angajaţilor din bănci care lucrează în domeniul plăţilor, decontări, precum și personalului din alte instituții de plată, consultanţilor financiari sau fiscali, etc.

TEMATICĂ

ISO20022 este un standard global, deschis, folosit pentru schimbul de date în cadrul tranzacțiilor electronice între instituțiile financiare.

  1. Noţiuni introductive despre ISO20022
  •      Guvernanţă
  • Definirea mesajelor
  • Arii de business
  1. 2. ISO20022 Dictionarul de date
  • Concepte de business
  • Tipuri de date
  • Concepte de mesaje
  1. Tipuri de mesaje de plată utilizate în:  
  •      Transfer credit
  •      Debit Direct
  1. Implicaţii, oportunităţi şi beneficii ale utilizării standardului ISO 20022 în domeniul plăților
  • Utilizarea ISO 20022  în cadrul instituțiilor de plată din România

LECTOR

Luminiţa Şoitu, şef Departament Administrarea schemelor, în cadrul Asociaţiei Române a Băncilor, este responsabilă cu coordonarea Comisiei SEPA şi a mai multor grupuri de lucru: Scheme de plăţi, Directiva UE 2015/2366 (Payments Services Directive 2 – PSD2), Standarde SEPA. De asemenea, este Preşedinte al Comisiei Decontări şi operaţiuni în lei şi al Comisiei SEPA, ARB. Are o experienţă de peste 25 de ani în diverse bănci comerciale şi numeroase certificări în domeniu. 

DURATA CURSULUI

Cursul se desfășoară pe durata a 3 ore.

PERIOADA DE DESFĂŞURARE

28 mai 2025, orele 13:00 – 16:00.

Inscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, o puteţi transmite responsabilului de curs, pe e-mail.

Cursul se va organiza ONLINE, pe platforma ZOOM. 

La finalul cursului, participanţilor li se va transmite pe email un certificat emis de IBR, sub egida membrilor fondatori: Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor, cu 3 credite de dezvoltare profesională continuă (CPDs), în termen de maxim 2 saptămâni de la data cursului. Certificatul în format fizic poate fi ridicat de la sediul IBR, str. Negru Voda nr. 3, Bucureşti, sector 3.

Pentru tariful cursului şi alte detalii vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.

Persoană de contact:

dr. Sanda Voinescu

Training Manager

Telefon: 0748 886 820

e-mail: sanda.voinescu@ibr-rbi.ro