În anul 2007, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) reprezentat prin cercetători de top din lume a emis al-4-lea raport în care se concluziona că „este inechivoc și evident din observații o creștere a temperaturii aerului și a oceanelor la nivel global”, ca mai apoi, în anul 2016, în cadrul conferinței de la Paris (COP 21) să fie stabilită o țintă ambițioasă și anume „limitarea creșterii temperaturii globale la nivelul de 2°C față de nivelul din perioada pre-industrială”.
Astfel, în ultimii ani, ECB, EBA, BCBS împreună cu băncile naționale (ex: Anglia, Franța, Olanda, Germania, etc) și companiile implicate în schimbările climatice au depus eforturi de a dezvolta mecanisme de evaluare calitative și cantitative (analize de scenarii cât și teste de stres) venind în ajutorul băncilor să integreze factorii ESG în activitatea de zi cu zi. Această misiune nu este deloc ușoară, deoarece nu există un istoric, datele sunt incomplete și insuficiente. Chestionarele conduse de către Prudential Regulation Authority (PRA) din UK, ACPR (departament în cadrul Banque de France) și ECB au evaluat băncile în vederea pregătirii acestora din punct de vedere ESG ajungând la concluzia că doar un număr restrâns de bănci reușesc să îndeplinească cerințele la un nivel satisfăcător sau au reușit să integreze într-o măsura destul de mare factorii ESG. Drumul este lung și necesită efort susținut din partea tuturor, prin urmare, în continuare se lucrează la îmbunătățirea fiecărei arii ce este sau va fi afectată de factorii ESG pentru a putea crește reziliența atât a instituțiilor financiare cât și a companiilor mici și mari și nu în ultimul rând a gospodăriilor, ca în final să putem atinge ținta de zero emisii de gaze de seră pană în 2050.
În scenariul în care nicio măsură (de mitigare sau adaptare a factorilor ESG) nu se ia în considerare, se preconizează scăderi de 2 cifre a PIB-ului la nivel global, iar înrăutățirea dezastrelor naturale va avea un impact negativ, direct sau indirect, asupra tuturor băncilor. Conștientizarea acestor lucruri și a faptului că acțiunile luate din timp se vor vedea într-un viitor mai bun, ne îndeamnă să implementăm cât mai curând politici, procese, instrumente de calcul, KPI’s şi să instruim personalul bancar pentru a putea desfășura activitate într-un mediu cât mai verde.
OBIECTIVE:
Acest seminar este conceput pentru a familiariza participanții cu noile concepte ce țin de factorii de mediu, sociali și de guvernanță (accentul fiind în special pe factorii de mediu), a oferi o viziune de ansamblu asupra canalelor de transmitere a factorilor, riscurilor și oportunităților pe care le poate avea banca, dar și clienții acesteia, prin abordarea zonelor de strategie de business, guvernanță, managementul riscului cu focus pe analiza de scenarii și stres test.
GRUPUL ŢINTĂ:
Seminarul se adresează în primul rând specialiștilor bancari implicați în managementul riscurilor, conformitate, resurse umane, audit intern, dezvoltare produse, front-office, creditare etc.
CONŢINUT:
- Prezentare generală ESG pentru sectorul serviciilor financiare
- Factori și concepte cheie de risc ESG
- Integrarea ESG în guvernanță, strategie și gestionarea riscurilor | Așteptările BNR
- Modelarea schimbărilor climatice și a riscului de credit, analiza scenariilor și testarea la stres
- Cadrul de creditare ecologică | cele mai bune practici privind produsele „verzi/sustenabile”
- Programe de finanțare durabilă
- Sinergii KYC/AML și ESG
- Cerințe de raportare (Pilonul 3 ESG)
LECTORI DELOITTE
PERIOADA DE DESFĂŞURARE:
26 septembrie 2024, orele 9.30 – 15.30
Cursul se desfășoară pe durata a 6 ore (5 ore net)
Înscrierea la curs se face prin completarea fişei de înscriere. O puteţi descărca de aici şi, după ce o completaţi, avem rugămintea să o transmiteţi responsabilului de curs pe e-mail.
Cursul se va organiza ONLINE, pe platforma ZOOM.
La finalul cursului, participanţii vor primi un certificat emis de IBR, sub egida membrilor fondatori: Banca Naţională a României şi Asociaţia Română a Băncilor, cu 5 credite CPD (credite de dezvoltare profesională)..
Pentru tariful cursului şi alte detalii vă rugăm să ne contactaţi telefonic sau prin e-mail.
PERSOANĂ DE CONTACT:
Emilia Frunză, Training Manager
Tel: 0748.886.834 e-mail: emilia.frunza@ibr-rbi.ro
Institutul Bancar Român, str. Negru Vodă nr. 3 Bucureşti sector 3